Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Vārda diena: Agija, Aldonis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Raidījuma „Atvērtie faili” atbilde uz Ievas Akurāteres sūdzību un prasību pēc atsaukuma

Latvijas Radio Pētnieciskās žurnālistikas daļa un raidījuma „Atvērtie faili” veidotāju komanda ļoti nopietni izvērtē katru sūdzību, pārmetumu un kritiku par raidījuma saturu.

Gan konkrētā raidījuma autors, pētnieciskais žurnālists Ģederts Ģelzis, gan arī Pētnieciskās žurnālistikas daļas vadītājs un redaktors Filips Lastovskis rūpīgi iepazinās ar Saeimas deputātes Ievas Akurāteres redakcijai 5. maijā sūtīto vēstuli.

Tajā deputāte lūdz „informatīvās kļūdas steidzamu labojumu”, kā arī redakcijai gan publicēt atsaukumu, gan arī paskaidrojumu „par radušos informācijas kļūdu” raidījumā „Atvērtie faili” (#86 Ne tikai Uzvaras piemineklis - simtiem monumentu Latvijā sludina Kremļa agresiju).

Latvijas Radio Pētnieciskās žurnālistikas daļa noraida pārmetumus par informācijas kļūdu. Raidījuma autors ir korekti, atbilstoši faktiem un objektīvi izklāstījis un izskaidrojis situāciju par Latvijas un Krievijas 2007. gadā noslēgto vienošanos par apbedījumu statusu abu valstu teritorijās (https://likumi.lv/ta/id/179009-par-latvijas-republikas-valdibas-un-krievijas-federacijas-valdibas-vienosanos-par-latvijas-apbedijumu-statusu-krievijas-federacijas).

Ģederts Ģelzis bija klāt un uzmanīgi sekoja līdzi 27. aprīļa Saeimas Ārlietu komisijas sēdei, kurā komisijas deputāti līdz ar uz sēdi uzaicinātajiem dalībniekiem turpināja izvērtēt starp Latviju un Krieviju noslēgtos līgumus, tostarp 2007. gadā noslēgto vienošanos.

Tā ir deputātes un politiķes Ievas Akurāteres atbildība viņas vēlētāju un Latvijas sabiedrības priekšā izprast, izvērtēt un izzināt visas iespējamās sekas un ietekmi par šīs vienošanās apturēšanu, vai arī tās atstāšanu spēkā pirms viņa kā deputāte balso. Ieva Akurātere Saeimas Ārlietu komisijā balsoja kā konkrētas politiskās partijas pārstāve.

Žurnālists Ģederts Ģelzis raidījumā arī paskaidro, ka attiecīgajā komisijas sēdē, kurā izteicās deputāte Ieva Akurātere izskata 2007. gadā noslēgto vienošanos. Tādēļ aicinām deputāti ar savu publisko paziņojumu nemaldināt sabiedrību par raidījumā izskanējušām „informatīvām kļūdām”, kas neatbilst patiesībai.

Tas ir raidījuma „Atvērtie faili” žurnālistu uzdevums sekot līdzi amatpersonu, politiķu un pie varas esošo cilvēku rīcībai, lēmumiem un informēt par to sabiedrību. To raidījuma žurnālisti darīs arī turpmāk.