Otrdiena, 2024. gada 16. aprīlis

Vārda diena: Mintauts, Alfs, Bernadeta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio pirmatskaņojums bērniem – uzvedums „Šausmiņa”

Latvijas Radio „Radioteātris” piedāvā pirmatskaņojumu – Dzintara Tilaka romāna “Šausmiņa” uzvedumu sešās daļās. Pirmā epizode lineārajā apraidē būs klausāma jau svētdien, 24. jūlijā, plkst. 10.35 Latvijas Radio 1 kanālā, kā arī Latvijas Radio mājaslapā un mobilajā lietotnē.

„Mani ļoti pozitīvi pārsteidza tas, kādā kvalitātē Dzintars Tilaks šo darbu ir uzrakstījis. „Šausmiņa” ir lieliska lasāmviela un šajā gadījumā arī klausāmgabals gan tiem, kas prot lasīt, gan vecākiem, kas lasa priekšā saviem bērniem. Darbs atklāj tādu cilvēcīgu labestību, kas mūsdienās ir ne tik ļoti tiražēta, tādēļ vēl jo vairāk aktuāla. Veidojot šo uzvedumu, mums bija svarīgi, lai tas būtu interesants gan bērniem, gan vecākiem, kas nav aizmirsuši, ka viņi reiz bija bērni,” stāsta uzveduma „Šausmiņa” režisors Valdis Lūriņš.

„Skolas vecuma romāns” – tā grāmatu „Šausmiņa” ir nodēvējis pats tās autors  Dzintars Tilaks, kurš, veidojot šo darbu, cerēja, ka tā būs ne tikai laba lasāmviela jaunajiem lasītājiem, bet arī iemesls „neķert kreņķi”, paraugoties uz sevi no malas. Grāmatas galvenā varone Šausmiņa jeb Šarlote Ausma mācās 3. klasē, tādēļ darbs būs īpaši piemērots klausītājiem un lasītājiem no 9 gadu vecuma.

Šarlotes Ausmas lomā ir iejutusies aktrise Dita Lūriņa, bet pārējās lomās – Ruta Vītiņa un Valdis Lūriņš.

Par uzveduma muzikālo noformējumu ir parūpējies komponists Valdis Zilveris, skaņu režisors – Andis Ploks. „Šausmiņa” redaktore ir Dzintra Matuzāle un producente Māra Eglīte, „Radioteātris”.

Uzveduma „Šausmiņa” pirmā daļa būs dzirdama Latvijas Radio 1 kanālā „Radioteātris bērniem” svētdien, 24. jūlijā, plkst. 10.35, bet nākamās piecas daļas turpmākajās svētdienās līdz 28. augustam. Tāpat uzvedums klausāms arī Latvijas Radio mājaslapā un mobilajā lietotnē.

 

Par Latvijas Radio „Radioteātri”

 

Radioteātra žanrs Latvijā ir tradīcijām bagāts – 1926. gada 17. decembrī notika E.Vulfa viencēliena „Pielūdzēji” pirmizrāde. Šo asprātīgo komēdiju dzejā izpildīja izcilā latviešu teātra runas pedagoga Zeltmata kursu audzēkņi. Tomēr par pirmo, īpaši jaunajam mākslas žanram radītu viencēliena lugu „Pēc pirmā mītiņa” jāpateicas Rūdolfam Blaumanim, un tādēļ par „Radioteātra” dzimšanas dienu tiek uzskatīts 1927. gada 17. augusts. Jau šovasar „Radioteātris” atzīmēs 95. gadskārtu. Daudzu desmitu gadu garumā radio studijās talantu ir demonstrējuši sava laika slavenākie aktieri un režisori. „Radioteātra” ilggadējā vadītāja ir Māra Eglīte. „Radioteātris” regulāri sadarbojas arī ar Maestro Raimondu Paulu, veidojot jaunas koncertprogrammas.

 

Papildu informācijai:

Liene Pālēna

Latvijas Radio

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 26104145

E-pasts: liene.palena@latvijasradio.lv