Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Vārda diena: Mirta, Ziedīte

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Sācies “Dod pieci!” 158 stundu labdarības maratons Ukrainas zīmē

 

Šodien, 16. decembrī, plkst. 08.05 tika atklāts sabiedrisko mediju labdarības maratons “Dod pieci!”, kas šogad aicina palīdzēt Ukrainas bēgļu bērniem Latvijā. Vecrīgā, Doma laukumā, izbūvētajā stikla studijā uz 158 stundām tika ieslēgti Latvijas Radio 5 – Pieci.lv DJ – ētera personības Linda Samsonova un Marta Grigale, kā arī viesdīdžejs – mūziķis Edgars Vilcāns, lai sešarpus diennakšu garumā tiešraidē atskaņotu tikai par ziedojumiem izvēlētās dziesmas. Savukārt “Dod pieci!” aizsācējs, DJ Toms Grēviņš šodien kopā ar Ukrainas vēstnieku Latvijā Oleksandru Miščenko uzsāka savu pirmo no septiņiem skriešanas maratoniem, lai piesaistītu papildu ziedojumus ukraiņu bēgļu bērniem Latvijā. Labdarības maratons “Dod pieci!” noslēgsies 22. decembra vakarā.

 

Saņemti jau 50 palīdzības pieteikumi

 

Labdarības maratonu “Dod pieci!” atklāja Ziedot.lv vadītāja Rūta Dimanta, pastāstot, ka šobrīd saņemti jau teju 50 palīdzības pieteikumi. „Karā visievainojamākie ir bērni, un karš ir nozadzis bērnību pilnīgi visiem ukraiņu bērniem. Pieaugušam cilvēkam palīdz izdzīvot tas, ka atskatoties uz savu bērnību, var atceries labo. Vēlamies šo sajūtu nodot arī ukraiņu bērniem,” teic Rūta Dimanta.

 

Pirmais stikla studijas viesis bija Valsts prezidents Egils Levits. „Karš Ukrainā turpināsies līdz Ukrainas uzvarai. Cik ilgi tas būs, es nevaru pateikt, bet rezultāts ir skaidrs – Ukraina uzvarēs! Būsim kopā ar Ukrainu un kopā svinēsim Ukrainas uzvaru, kas vienlaikus būs arī Latvijas, Eiropas un visas brīvās pasaules uzvara. Novēlu ukraiņu bērniem mierpilnus Ziemassvētkus. Vārdam “mierpilns”, ko bieži lietojam Ziemassvētku laikā, tagad ukraiņiem ir pavisam īpaša nozīme,” uzsvēra Egils Levits.

 

“Dod pieci!” pirmās dienas programmā vēl gaidāma labdarības izsole un vairāku izcilu mūziķu viesošanās – mūziķis Goran Gora, grupas Astro'n'out un Musiqq, a cappela grupa Latvian Voices, duets Čipsis un Dullais un citi. Katru dienu stikla studijā būs arī dažādi viesi, tai skaitā ukraiņu ģimenes, kas pastāstīs savu pieredzi, kā ir bēgt no kara un doties bēgļu gaitās.

 

Grēviņš “Dod pieci!” vēsti nesīs uz Latvijas reģioniem

Līdz ar labdarības maratona “Dod pieci!” startu arī DJ Toms Grēviņš šogad uzsāka savu skriešanas maratonu startu – 7 dienas skrienot 7 reālus maratonus. Šodien – atklāšanas maratonā, kas Rīgā tiek skriets par godu mājokļu attīstītāja Bonava Latvija 10 000 eiro ziedojumam, Tomam pievienojās arī Ukrainas vēstnieks Latvijā Oleksandrs Miščenko, kurš skrien daļu no maratona distances. „Esmu priecīgs, ka Latvijas tauta nenogurst būt kopā ar mums. Mani šodien noskrietie 10 km būs mans solidaritātes solis Ukrainas armijai, kas atrodas frontē, kā arī ukraiņu tautai kopumā. Mēs kopā uzvarēsim,” tā Ukrainas vēstnieks Latvijā Oleksandrs Miščenko.

 

Ultra riteņbraucējs Arvis Sprude “Dod pieci!” ietvaros tēmē uz Ginesa rekordu

 

Toms Grēviņš nav vienīgais, kas šogad ziedot aicinās sportiskā garā. Arvis Sprude 7 dienu laikā – no 16. līdz 22. decembrim – centīsies labot pasaules rekordu par garāko nobraukto distanci uz velo trenažiera. Šī brīža rekords ar 3180 km pieder britu riteņbraucējam Krisam Hopkinsonam. Arvja mērķis ir nobraukt vismaz 3200 km. Ja tas izdosies, tad Arvis būs pirmais, kam būs izdevies uzstādīt trīs rekordus, jo viņam jau pieder divi nozīmīgi rekordi - “Pasaules ultra riteņbraukšanas asociācijas (WUCA) 7 dienu rekords” (3023 kilometri) un Ginesa rekords ar visvairāk nobrauktajiem kilometriem 7 dienu laikā (3559 kilometri). „Es vienmēr esmu ticējis, ka neiespējamais ir iespējams. 3200 km 6 dienās ir liels izaicinājums, bet es ticu, ka to varu, un “Dod pieci!” šī gada mērķis ir tas, kas mani motivē nepadoties. Esmu atkarīgs no savu spēju pārbaudīšanas. Mans iedvesmas avots ir ukraiņu puika Koļa, kurš, lai gan ir akls, pie manis sporta stundās pārvar visādas grūtības un nekad nesaka, ka to nevar izdarīt, tādēļ man vienkārši ir jāpārvar jebkuras grūtības, lai sasniegtu nosprausto mērķi!” norāda ultra riteņbraucējs un sporta skolotājs Arvis Sprude.

 

Arvja centienus pārspēt pasaules rekordu atbalstīs apdrošināšanas uzņēmums If Apdrošināšana, kas par katriem Arvja nobrauktiem 100 kilometriem ziedos 500 eiro labdarības maratona “Dod pieci!” šī gada mērķim – ukraiņu bēgļu bērnu atbalstam. „Daudziem ukraiņu bēgļiem joprojām ir vajadzīgs visa veida atbalsts, un mēs vēlamies iesaistīties un palīdzēt. Tāpēc mūsu šī gada kopīgais lēmums ir darbinieku Ziemassvētku dāvanām plānotos līdzekļus ziedot Ukrainas cilvēku dzīves apstākļu uzlabošanai. Šogad vairāk nekā jebkad agrāk apzināmies, ka labākās dāvanas nevar nopirkt par naudu. Taču mēs varam ziedot un censties mainīt uz labu. Aicinām arī pārējos pievienoties If Apdrošināšana ziedojumam un ziedot tieši Arvja izaicinājumam,” tā If P&C Insurance Baltijas biznesa segmenta vadītājs Andris Morozovs.

 

 

Ziedošanas iespējas labdarības maratonam „Dod pieci!”:

 

  • Jau no 1. decembra ikviens var ziedot līdzekļus apmaiņā pret mīļākās dziesmas atskaņošanu Latvijas Radio 5 – Pieci.lv ēterā. “Dod pieci!” labdarības maratona laikā no 16. līdz 22. decembrim radio skanēs tikai par ziedojumiem izvēlētās dziesmas. Ziedojumus, sākot no 5 eiro, var veikt mājaslapā www.dodpieci.lv.
  • “Dod pieci! labdarības koncerts” Latgales vēstniecībā GORS apmeklētājiem ir pieejams par ziedojumu vismaz 5 eiro apmērā dodpieci.lv mājaslapā, aktivizējot papildu funkciju – ziedojums pret koncerta apmeklējumu (līdzīgi kā ziedojums pret dziesmu). Atlikušas mazāk kā 100 ziedojumu ieejas kartes.
  • Sabiedrisko mediju labdarības maratona “Dod pieci!” ietvaros notiek labdarības izsoles, kurās tiek piedāvātas unikālas lietas, kas pieder Latvijā un pasaulē zināmiem cilvēkiem, kā arī dažādi piedzīvojumi un notikumi, ko nekur citur nevar iegādāties. Lai piedalītos izsolēs, jāreģistrējas “Dod pieci!” labdarības maratona izsoļu lapā izsole.dodpieci.lv, veicot vienreizēju ziedojumu EUR 5 vērtībā, kas automātiski nonāk ziedot.lv rīcībā un tiek pieskaitīts “Dod pieci!” maratona ziedojumiem. Izvēloties konkrētu izsoli, ikviens var piedāvāt savu likmi ar minimālo augšupejošo soli EUR 1. Vairāk par izsoles noteikumiem šeit: https://izsole.dodpieci.lv/noteikumi/
  • No 1. decembra skaidras un bezskaidras naudas ziedojumi tiek pieņemti arī “Circle K” degvielas uzpildes stacijās visā Latvijā. Šogad “Circle K” apsolījis dubultot tos ziedojumus, kas saņemti viņu degvielas uzpildes stacijās. Tāpat no 16. līdz 21. decembrim “Circle K” ziedos vienu centu no katra pārdotā degvielas litra, ko uzpildīs privātpersona.
  • No 16. līdz 22. decembrim skaidras un bezskaidras naudas ziedojumus būs iespējams veikt arī labdarības maratona stikla studijā Vecrīgā, Doma laukumā.

 

 

Sabiedriskie mediji solidarizējas ar ukraiņu tautu

 

“Dod pieci!” maratona tiešraidei var sekot līdzi sabiedriskajos medijos – Latvijas Radio, Latvijas Televīzijā un sabiedrisko mediju portālā LSM.lv, kā arī projekta mājaslapā dodpieci.lv un “Dod pieci!” sociālo tīklu kontos.

 

Jau ziņots, ka sabiedrisko mediju labdarības maratons “Dod pieci!” jau devīto gadu notiek īsi pirms Ziemassvētkiem, no 16. līdz 22. decembrim, sešarpus diennaktis jeb 158 stundas raidot no īpašas stikla studijas pilsētvidē, Doma laukumā, Rīgā.

 

Solidarizējoties ar ukraiņu tautu, kas Krievijas karadarbības dēļ bija spiesta doties bēgļu gaitās, “Dod pieci!” šogad aicina sabiedrību atbalstīt Latvijā nonākušos ukraiņu bērnus. Latvijā šobrīd atrodas vairāk nekā 35 tūkstoši ukraiņu bēgļu. Pēc Iekšlietu ministrijas aplēsēm aptuveni 31% no visiem ukraiņu bēgļiem Latvijā ir bērni.

 

Maratona laikā saziedotie līdzekļi caur projekta partneri – labdarības organizāciju Ziedot.lv nonāks Ārkārtas palīdzības fondā, lai sniegtu tiešu palīdzību ukraiņu bēgļu bērnu pamatvajadzību nodrošināšanai Latvijā – skolas piederumu un datoru iegādei, veselības uzlabošanai un psiholoģiskajam atbalstam, ziemas apaviem, apģērbam un citām akūtām lietām. Kā ik gadu, arī šogad labdarības maratonā saziedotie līdzekļi 100% apmērā tiks veltīti ziedojuma mērķim.

 

Par labdarības maratonu “Dod pieci!”

 

Ik gadu labdarības maratons aktualizē kādu sabiedrībā nozīmīgu tēmu un atbalsta tās sabiedrības grupas, kurām tas ir patiesi nepieciešams. Ziedojumi līdz šim ir novirzīti vientuļiem senioriem, bērniem ar īpašam vajadzībām, vēža slimnieku sociālajai rehabilitācijai, atbalsta programmai ģimenēm, kuras vēlas audzināt bērnus no bērnu namiem, jauno vecāku mācību programmas izveidei un veselīgas piesaistes veidošanai,  neārstējami slimu cilvēku aprūpei un speciālās pārtikas iegādei, vardarbības mazināšanai ģimenēs, kā arī vides uzlabošanai cilvēkiem ar redzes, dzirdes un kustību traucējumiem.

 

Labdarības maratons “Dod pieci!” ir daļa no starptautiska projekta “Serious Request”, kurā dažādās Eiropas valstīs radio dīdžeji nedēļu raida no īpašas stikla studijas, pievēršot uzmanību konkrētai labdarības maratona izraudzītai grupai vai sabiedriski nozīmīgai tēmai. Ikviens tiek aicināts ziedot līdzekļus apmaiņā pret mīļāko dziesmu radio ēterā. Latvijā šo tradīciju iedzīvināja Latvijas Radio 5 – Pieci.lv radošā komanda.

 

“Dod pieci!” organizē Latvijas Radio sadarbībā ar Latvijas Televīziju un sabiedrisko mediju portālu LSM.lv. Projekta partneris ir labdarības organizācija Ziedot.lv. Labdarības maratona norises partneri ir “Luminor banka” un “Circle K”, komunikācijas kampaņu veido reklāmas aģentūra ”Havas Creative”. “Dod pieci!” palīdz vairāki desmiti uzņēmumu: “Visual Media”, “Dscreens”, digitālā satura mārketinga aģentūra “New Black”, “Sign Box”, “Mārupes logi”, veikalu tīkls “AlanDeko”, mēbeļu ražotājs ISKU, lielformāta drukas ražotājs “Magnum MT”, mūzikas preču veikals “Tava skaņa”, gaismu un skatuvju kompānija NA, eglupiegade.lv, perkamkopa.lv, tekstila nomas serviss “Lindsrtom Latvija”, “Toi Toi”, “Wooling”, “Centrālā Laboratorija”, apsardzes uzņēmums “Mega sargs”, inkasācijas uzņēmums “Brinks”, kafejnīca “Spināti un sviests”, “Gemoss”, “Wolt Latvija”, “Skrivanek Baltic”, viesnīca “Gutenbergs”, “Viesnīca Jelgava”, “Kolonna Hotel Rēzekne”, “Norde Auto”, “AirBaltic”.

 

Papildu informācija:

Liene Pālēna

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Latvijas Radio

Tālr.: +371 26104145

Doma laukums 8, Rīga, LV-1505

www.latvijasradio.lv