Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio Ziemassvētkos atskaņos jaunu raidlugu „Advents Silmačos”

 

Latvijas Radio „Radioteātris” sagādājis īpašu pirmatskaņojumu Ziemassvētkos – dramaturga Laura Gundara lugu „Advents Silmačos”. Iestudējums Latvijas Radio 1 kanālā skanēs no 23. līdz 25. decembrim.

“Ar ko atšķiras Blaumaņa laika Silmači no šodienas? Tikai ar to, ka saimes istabā līdzās plītij gāzes balons, bet pagalmā ratu vietā traktors. Esam tie paši,” norāda režisors un dramaturgs Lauris Gundars. „Advents Silmačos” ļaus ieskatīties tajā, kā Silmaču mājās turpinās dzīve, kopš satikām viņus pēdējo reizi. Pirmatskaņojums skanēs Latvijas Radio 1 „Radioteātrī” 23. decembrī plkst. 22.05., 24. decembrī plkst. 17.05. un plkst. 22.05., bet noslēguma daļa – 25. decembrī plkst. 17.05.

Iestudējuma radošā komanda norāda – ja “Skroderdienas” ir svētki, tad “Advents” – centieni pēc tiem sākt dzīvot, uzcelt īstu, nevis iluzoru dzīvošanu, piemēroties cilvēkiem, ar kuriem vasarā saistījis mirkļa impulss. Lugā saglabāti visi Rūdolfa Blaumaņa raksturi, un tās darbība noris Adventa laikā, kad Silmaču saimniece Antonija nolēmusi uzsākt jaunu un, protams, laimīgāku dzīvi. Lai gan lugas žanrs nav zaudējis komisko pusi, tomēr pamatā ir ziemai raksturīgā pasaules apjausmas līnija.

Uzvedumā darbojas pazīstami un iemīļoti Latvijas teātru aktieri – Dūdara lomā Mārtiņš Vilsons, Antonijas – Anna Putniņa, Elīna – Laura Siliņa, bet Kaspars Aniņš ir Aleksis. Viedo vidējo paaudzi pārstāv Inga Misāne (Pindacīša), Gatis Gāga (Pindaks), Inese Pudža (Bebene) un Dace Vītola (Tomulīša). Jaunie – Uldis Siliņš (Kārlēns), Igors Šeļegovskis (Rūdis), Sandija Dovgāne (Ieviņa). Ebreju trijotne – Juris Bartkevičs, Niklāvs Kurpnieks un Jana Ļisova.

Iestudējumā pirmo reizi izskanēs komponista Jēkaba Jančevska īpaši rakstīta Ziemassvētku dziesma.

 

Par Latvijas Radio „Radioteātri”

Radioteātra žanrs Latvijā ir tradīcijām bagāts – 1926. gada 17. decembrī notika E.Vulfa viencēliena „Pielūdzēji” pirmizrāde. Šo asprātīgo komēdiju dzejā izpildīja izcilā latviešu teātra runas pedagoga Zeltmata kursu audzēkņi. Tomēr par pirmo, īpaši jaunajam mākslas žanram radītu viencēliena lugu „Pēc pirmā mītiņa” jāpateicas Rūdolfam Blaumanim, un tādēļ par „Radioteātra” dzimšanas dienu tiek uzskatīts 1927. gada 17. augusts. Šovasar „Radioteātris” atzīmēja savu 95. gadskārtu. Daudzu desmitu gadu garumā radio studijās talantu ir demonstrējuši sava laika slavenākie aktieri un režisori. „Radioteātra” ilggadējā vadītāja ir Māra Eglīte. „Radioteātris” regulāri sadarbojas arī ar Maestro Raimondu Paulu, veidojot jaunas koncertprogrammas.

Radioteātra iestudējumi arī Latvijas Radio mobilajā lietotnē

Raidlugas var klausīties arī Latvijas Radio mobilajā lietotnē sadaļā Radioteātris, kas ir ērtākais satura patērēšanas veids pēc pieprasījuma. Lietotni ir iespējams lejuplādēt viedtālruņos Google Play (https://play.google.com/store/apps/details?id=lv.latvijasradio) un App Store (https://apps.apple.com/lv/app/latvijas-radio/id1607281520) veikalos pēc atslēgas vārdiem „Latvijas Radio”. Mobilā lietotne pieejama bez maksas.

 

Papildu informācijai:

Liene Pālēna

Latvijas Radio

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 26104145

E-pasts: liene.palena@latvijasradio.lv