Raidījuma skanēšanas laikā aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Baiba un Aigars Lūši atjaunojuši Skrīveru pārtikas kombinātu un gatavo konfektes "Gotiņa" pēc 60 gadus senas receptes. Tas ir ne tikai viņu ģimenes bizness. Tas ir viņu sirdsdarbs!

 

1956. gadā Skrīveros darbu sāka Ogres rūpkombināts, kur pirmajā gadā pārstrādāja ābolus un no 1957. gada tur ražo konfekti „Gotiņa”. Tieši Skrīveros Latvijā un visā Ziemeļeiropā pirmie sāka ražot „Gotiņas”. Baiba Lūse bilst, ka ar to lepojas.

Konfekšu receptūra gadu gaitā ir mainījusies un pilnveidota, lai izveidotu papīrītī ietinamu konfekti. Tās pirmsākumi meklējami pie izdarīgām saimniecēm, kas jau 20. gs. 30. gados vārījušas pienu ar cukuru un likuši klāt arī sviestu.

„Skrīveru „Gotiņas” ir visgaršīgākās, jo visu laiku receptūru pilnveidoja,” atzīst Baiba Lūse. Viņa arī stāsta, ka padomju gados Latvijā 60 vietās ražojuši konfektes „Gotiņa”. Tagad tikai dažas palikušas. Skrīveros saglabātas visas vecās receptūras. Tagad konfekšu gatavošanai izmanto receptūru no padomju laikiem ar iebiezināto pienu un sviestu. Tas ir dabīgs produkts.

„Receptūru nedrīkst mainīt,” pārliecināts Aigars Lūsis, kurš šobrīd ir arī galvenais konfekšu vārīšanas meistars uzņēmumā. „Ja jābūt sviestam pievienotam, tad jābūt, ja jābūt tīram pienam, tad arī tā jābūt.”

 

“Gotiņa” kažokā

Baiba atklāj arī „Gotiņas” kažociņā” recepti, ko veikalā nevar nopirkt, jo to vislabāk gatavot no svaigas konfekšu masas.

Šķīvī izkārto nelielas papīra formiņas.

Apgrauzdē un atbrīvo no miziņām lazdu riekstus (jo rieksti lielāki, jo garšīgāk), atdzesē.

Iztin konfektes “Gotiņa” (vislabāk tās, kurām jau pievienoti ar lazdu rieksti), pārgriež uz pusēm un konfektē ieliek grauzdēto lazdu riekstu. Tad apviļā kokosa skaidiņās. Liek formiņā. Iznāk "Gotiņa kažokā" vai "latviešu Rafaelo". Padoms: ja griežot, konfekte ķīp pie naža vai rokām, palīgā ņem sviestu, nedaudz sasmērējot rokas un nazi.

 

Baiba Lūse stāsta, ka abi ar vīru ir skrīverieši un uzauguši ar konfekšu „Gotiņa" garšu. Vīra vecāki savulaik strādājuši rūpkombinātā, Aigaram Lūsim šī bijusi pirmā darba vieta, viņa krustmāte bijusi galvenā tehnoloģe. „Kad braucām pie radiem uz Kurzemi, vairāk par mums viņi gaidīja konfektes „Gotiņa”,” smej Baiba Lūse.

Baibai un Aigaram Lūšiem šķitis svarīgi saglabāt un atjaunot Skrīveru pārtikas kombināta darbību un konfekšu ražošanu Skrīveros. 2009. gadā kombinātā bijusi dīkstāve, taču iekārtas tika bija saglabātas, receptūras sargātas un uzņēmumu nelikvidēja. „Gaidīja mūs, kad atnāksim un pārņemsim,” bilst Baiba.

Abiem ir lieli plāni saistībā ar uzņēmuma nākotni un Aigars Lūsis ir pārliecināts, ka „jāliek iekšā daudz mīlestības, tad kaut kas būs!”

Baiba Ģimenes studijai izrāda arī vēsturisko konfekšu tīšanas galdu, kas kalpo arī mūsdienas. Viens cilvēks dienā var ietīt ap 60 kg konfekšu, turklāt svarīgi ir ne tikai skaisti ietīt, bet arī ietīt tā, lai ērti ir iztīt. Katru konfekti ietin ar rokām, un viņai pašai konfekšu tīšanas māku ierādījusi vīramāte. Baiba un Aigars Lūši vēlas, lai arī viņu bērni turpina darbu ģimenes uzņēmumā.