Bērnu klīniskās universitātes slimnīca ir aizsākusi veselīga uztura kustību “Ēstprieks”. Tā radīta ar mērķi nodrošināt ar garšīgu un veselīgu uzturu Bērnu slimnīcas mazos pacientus, kā arī bagātināt sabiedrības zināšanas par bērnu uzturu un veselīgas ēšanas paradumiem, kam pamatā ir vietēji audzēti un ražoti produkti.

Kā mainījušās ēšanas tradīcijas ģimenē, kāpēc bērni vairs neēd tradicionālos desertus jeb saldos ēdienus un kā izveidot sabalansētu ēdienkarti, visai ģimemei dzīvojot mājās, interesējamies Ģimenes studijā.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas uztura speciāliste Lizete Puga atzīst, ka saldi ēdieni ir populāri un cukurs bērnu ēdienkartē  nokļūst neviļus. Kustība "Ēstprieks" primāri ir domāta, lai primāri Bērnu slimnīcas mazos pacientus nodrošinātu un iepazīstinātu ar veselīga uztura paradumiem. Tāpat Lizete Puga norāda, ka kļūda ir arī ēdiena daudzuma izvēle. Bieži vien porcijas ir par lielu.

Dietoloģe, Rīgas Stradiņa universitātes docētāja Sporta un uztura katedras vadošā pētniece Laila Meija atgādina par balansu, kas nepieciešams. Ne tikai uztura paradumi ir svarīgi, bet arī veselīgs dzīvesveids un kustības.

Portāla LSM.lv sadaļas Bērnistaba redaktore Ināra Antiņa iepazīstina ar projektu, kurā atgādina piemirstu saldo ēdienu receptes.

Ēdienu kultūras pētniece Astra Spalvēna vērtē izmaiņas mūsu ēdienkartē un atklāj, kā ēdieni, ko tagad devējam par klasiskiem, ienākuši mūsu ikdienā.

Žurnāla “Pie Galda” izdevēja un trīs bērnu mamma Liene Vilnīte atzīst, ka neviens bērns bez cukura nav izaudzis. Vecāki var ledusskapī un virtuves plauktā likt tās lietas, ko paši akceptē, nepirkt milzu bagātību ar želejkonfektēm un saldajiem jogurtiem. Bet jāatceras, ka milzīga ietekme ir arī bērnudārzam, skolai un draugiem.