Raidījuma skanēšanas laikā aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Ģimenes ēdienkarte - ēdiena gatavošanas entuziasti un vecāki iesaka viegli pagatavojamas receptes ģimenes maltītēm. Receptes piedāvā divu mazu bērnu māmiņa Ilona Zālmane un režisors un kinooperators Reinis Traidās.

Ilona Zālmane, divu mazu bērnu māmiņa un bloga autore, atzīst, ka interese par uzturu urdījusi jau kopš pusaudžu gadiem, kad daudz eksperimentējusi ar aizvien jauniem un jauniem paņēmieniem, kā būt labākā formā un zaudēt pēc iespējas vairāk svara. Kopš dzimuši abi bērni, viņas galvenais vadmotīvs ir – ar pēc iespējas vienkāršākiem paņēmieniem dažādot ģimenes ikdienas maltītes un piešķirt tām pēc iespējas vairāk uzturvērtības. 

Bet režisors un kinooperators Reinis Traidās savas gastronomiskās pieredzes vairojis ceļojot, tāpēc kulināro interešu lokā ir no Latvijā pieejamiem produktiem pagatavot dažādās pasaules malās baudītos ēdienus, maksimāli pietuvinot savu izpildījumu tā oriģinālam. Pandēmijas laikā ar dažām receptēm papildinājis kādu laiku apstājušos video recepšu krājumu “Cep, kamēr mīksts”, Reinis atzīst, ka šobrīd, tāpat kā daudzi, biežāk gatavo ēst, bet viņam tā ir ne tikai nepieciešamība, bet arī atpūta, meditācija un komforts.

Ilonas Zālmanes piedāvātās receptes un ieteikumi

Ilona atzīst, ka plānojot ēdienkarti ģimenei, cenšas, lai ēdiens būtu daudzveidīgs, lai visu laiku neatkārtotos viens un tas pats. Cenšas, lai ģimene ēstu gaļu, zivis, augļus un dārzeņus, kā arī pākšaugus un daudzveidīgus graudaugus.

Tāpat viņai ir svarīgi, lai ēdiens ir vienkārši un ātri pagatavojams un arī lai bērni to ēstu.

Tomēr Ilona atzīst, ka bieži bērni ēdienreizēs kārtīgi nepaēd, tāpēc gatavo veselīgo uzkodu šķīvi ar dažādiem augļiem, dārzeņiem un ogām, kas nu kuro reizi ir mājās.

Viņa atklāj, saldētavā vienmēr tur zivis, saldētus dārzeņus, jo no tiem varēs visiem pagatavot pilnvērtīgu maltīti. Arī vienmēr mājās ir konservētas pupiņas, olas.

Pasta ar tunci un tomātiem

Sastāvdaļas: pasta (es izvēlējos sarkano lēcu pastu), konservēts tuncis savā sulā, konservēti tomāti gabaliņos (mana izvēle – ar baziliku), sīpols, saldais krējums 10% 100-200 ml (var nelikt, tomēr par sliktu nenāks), eļļa cepšanai.

Mana izvēle piedevām: 10% siers, zaļumi (izmantoju smalki sakapātu salātu miksli), ķirštomātiņi.

Garšvielas: sāls, malti melnie pipari, Vidusjūras garšaugu maisījums, drupināti ķiploki.

Pagatavošana: Liek vārīties makaronus. Sagriež un apcep sīpolu. Pievieno konservētos tomātus un arī nedaudz apcep. Pievieno saldo krējumu un garšvielas, visu uzsilda. Tuncim nolej lieko šķidrumu un pievieno tomātiem, uzsilda. Visbeidzot klāt iemaisa uzvārītos makaronus. Liek šķīvjos un dekorē ar piedevām pēc savas izvēles.

Biezpiena mafini

Sastāvdaļas: paciņa biezpiena (180g), 2 olas, bezpiedevu jogurts vai krējums 2ēd.k., milti, aptuveni 3ēd.k. (es izmantoju auzu), paliela sauja žāvētu augļu (es lieku dzērvenes), cukurs/saldinātājs/medus pēc gaumes.

Visu maisa kopā un cep aptuveni 20 minūtes 200 grādos.

Uzlabotā rīta putra

Sastāvdaļas: 400g auzu pārslu, 100g linsēklu, 150g dažādu riekstu (mandeles, lobītas pistācijas, valrieksti vai pekanrieksti), 50g kvinojas.

Visu liek iekšā ēdiena smalcinātājā (var pa daļām) un smalcina līdz rupja pulvera konsistencei. Uzglabā noslēgtā traukā. Uz vienu porciju aptuveni 50g biezputras pulvera un 300g piena pēc izvēles (es izmantoju mandeļu pienu vai govs pienu 1:1 ar ūdeni).

Pāris minūtes pavāra un gatavs. Galvenais, pulveri bērt pakāpeniski un maisīt, lai nesaiet kunkuļos.

Rieksti piešķir tik patīkamu garšu, ka piedevās prasās vien svaigas ogas vai pavisam viegls ievārījums.

Reiņa Traidās piedāvātā recepte

Reinis Traidās atklāj, ka interese par ēdiena gatavošanu aizsākusies studējot Austrālijā, kad īrējis dzīvokli tuvu tirgum, kas vilinājis ar savām smaržām.

Daudz receptes, kuras cenšas adaptēt mājās, ir pārvestas no ceļojumiem. Sevišķi daudz adaptēti var no ASV pieredzes.

Reinis stāsta, ka viņam garšo sendviči, bet tādas sviestmaizes, kādas latvieši parasti netaisa, tādas, kas kārtīgāk jāgatavo.

Tāpat reizi nedēļā viņš gatavo kaut ko, kas varētu būs līdzīgs sautējumam. Viena sautējuma recepti arī piedāvā Ģimenes studijā.

Veģetārais čili (4-6 personām)

Sastāvdaļas: 2 bundžas (katra 400g) smalcinātu tomātu, bundža (400 g) sarkano pupiņu šķidrumā, bundža turku zirņu (400 g) šķidrumā, maza kukurūzas gabaliņu bundža, tomātu pasta, 2 burkāni, 1 liela paprika, 2 lieli sīpoli, 1 ķiploks (7-8 daiviņas), 250-300ml buljona no kubiņa.

Garšvielas: 1 tk ar kaudzi paprikas pulvera, 1 tk ar kaudzi kumīna pulvera, škipsna kanēļa, čili piparu pulveris (pēc vēlēšanās), sāls un pipari, laims, svaiga kinza dekorācijai.

Pagatavošana: Lielā dziļā traukā eļļā apcep sakapātus sīpolus. Kad tie ir mīksti un zeltaini, pieliek sakapāto ķiploku un apcep visu vēl 2 minūtes. Ber virsū visas sausās garšvielas un apmaisa sīpolos, pagrauzdē 1 minūti un tad pievieno tomātus no bundžām, visu apmaisa. Pievieno 3 ēdamkarotes tomātu pastas un iemaisa, pielej 200-300ml buljona. Ber klāt noskalotas pupiņas, turku zirņus, kukurūzu, sakapātu papriku un burkānus. Visu apmaisa un ar vāku uz lēnas uguns sautē vismaz stundu. Pēc stundas vāku noņem un uz lielākas uguns regulāri maisot vāra visu vēl 20-30 min., līdz mērce ir sabiezējusi un reducējusies. Pagaršo, lai noteiktu, vai jāpievieno sāls un pipari. Ja prasās, pievieno nedaudz saldumam pāris ēdamkarotes kečupa vai nedaudz cukura. Servē karstu bļodā, pārbērtu ar kapātu kinzu, un pārspiež pāri nedaudz laima sulu.

Var pasniegt ar nachos čipsiem vai vārītiem rīsiem.