Ģimenes Studijā turpinām attālināti tikties ar cilvēkiem, kam taisīt ēst sev un ģimenei ir tīkams pienākums, lūdzot viņus dalīties idejās, kā ikdienas uzturu padarīt interesantāku, daudzveidīgāku un atklāt virtuvē ko jaunu. 

Laura Grēviņa ir bloga "Viens+Viens" autore, tur atrodams daudz labu ideju veselīgam uzturam un ieteikumu ātrām ģimenes ikdienas maltītēm. Viņas vīrs Toms ir kanāla pieci.lv dīdžejs un programmu vadītājs, bet abi kopā – divu dēlu vecāki. Grēviņi piedāvā dažas no savām iecienītākajām pandēmijas laika receptēm izmēģināt arī Ģimenes Studijas klausītājiem.  

Savukārt, otrs šī raidījuma viesis Kaspars Marukss atzīst - virtuve ir viņa laboratorija, kur viņš galvenokārt veic eksperimentus un pēc receptēm nevadās it nemaz! Kaspars ir jauns tētis – savu pirmdzimto abi ar sievu pasaulē nākam sagaidījuši tikai nesen, marta sākumā. Markusu mājās Kaspars ir galvenais virtuves pārzinātājs un pavēlnieks, sev un sievai gatavo ēst labprāt un atzīst, ka gandrīz vienmēr pilnvērtīgas maltītes sastāvdaļa būs gaļa, dažkārt gan uzcepot pat pa kādai kūkai.

Grēviņu ģimenes receptes

Saldo kartupeļu un Indijas riekstu zupa. Zupa, kurai visa ģimene prasīja papildporcijas! 

Sastāvdaļas 2 porcijām

1 selerijas kāts, sakapāts
1/2 baltā sīpola, sakapāts
2 vidēja izmēra vai 250 g saldie kartupeļi, sagriezti kubiņos
2 vidēja izmēra vai 150 g burkāni, sagriezti ripiņās
1 ēdamkarote tomātu pastas
100 g Indijas riekstu
800 ml dārzeņu buljona
100 ml kokospiena
sāls pēc garšas
 

Pagatavošana:
1. Katlā sakarsē olīveļļu. Apcep sīpolu un seleriju kopā ar šķipsniņu sāls uz vidējas uguns 5 min.
2. Pievieno burkānus, kartupeļus, tomātu pastu. Apcep 2-3 min.
3. Pielej riekstus un buljonu, un visu uzvāri līdz dārzeņi mīksti.
4. Pievieno kokospienu. Visu sablendē un pasniedz.
Ja zupu vēlies šķidrāku, pievieno vēl kokospienu, buljonu vai ūdeni.

Kāpostu un burkānu salāti ar vistu. Vasarā bieži vakariņās ēdam salātus, un tas nebūt nenozīmē, ka no tiem nevar paēst! 

Sastāvdaļas (2 lieliem, 2 maziem) :

1/2 liels jaunais kāposts, sakapāts 
2 burkāni, sarīvēti
1 bunte redīsu
1 iepakojums 375 grieķu jogurta
2 tējkarotes Dižonas sinepes
2 ēdamkarotes sojas mērces
sula no 1/2 citrona
500 g vistas filejas
2 ķiploku daivas
2-3 timiāna zariņi
sāls, pipari pēc garšas 
 

Pagatavošana:
1. Sakarsē krāsni 190 grādus siltu. 
2. Vistas fileju pārkaisa ar sāli un pipariem. Pannā sakarsē olīveļļu. No abām pusēm kopā ar timiānu un ķiploku apcep vistas fileju, lai tā apbrūninās.
3. Vistas fileju liec cepešpannā kopā ar ķiploku un timiānu. Cep 35-40 min. Izņem no krāsns, atdzesē un sagriež šķēlēs vai gabalos. 
4. Kamēr vista cepas, grieķu jogurtu sajauc ar dižonas sinepēm, sojas mērci un citrona sulu.
5. Burkānus, kāpostu un redīsus sajauc ar grieķu jogurta mērci. 
6. Salātus pasniedz ar sacepto vistas fileju.


Vegāniskā boloņas mērce. Esmu izmēģinājusi vairākas Boloņas mērces alternatīvas, bet šī ir kļuvusi par visu laiku mīļāko, ko esmu taisījusi jau vairākkārt. Var ēst ar pastu, rīsiem vai citiem graudaugiem! 

Sastāvdaļas:
1 burkāns, sakapāts
1 baltais sīpols, sakapāts
3 selerijas kāti, sakapāti
60 g valrieksti
220 g brūnie šampinjoni
1 iepakojums jeb 125 g sojas gabaliņi 
1 tējkarote kaltēta oregano
1/2 tējkarote kaltētas timiāna lapiņu
1/4 tējkarote kaltēts rozmarīna
1/8 tējkarote čilli pārslu
4 ķiploka daivas, izspiestas caur ķiploka spiedi
375 ml sausa sarkanvīna
1 ēdamkarote sojas mērces
1 tējkarote sarkanā paprikas pulvera
1/2 tējkarotes kūpināta paprikas pulvera
400 g konservētu tomātu gabaliņos
1 ēdamkarote balzametiķa
4 lauru lapas
2 ēdamkarotes rauga pārslas
60 ml auzu vai cits augu piena
sāls, pipari pēc garšas!


Pagatavošana:
1. Sakarsē krāsni 150 grādus siltu.
2. Pannā sakarsē olīveļļu. Apcep burkānus, sīpolu un seleriju 10 min uz vidējas uguns.
3.Virtuves kombainā sasmalcini valriekstus un sēnes. (Ja nav virtuves kombaina, tad sakapā sēnes un valriekstus cik sīki vien vari  ar nazi). Nav nepieciešams sasmalcināt visu līdz pastas konsistencei, bet tā, lai rieksti un sēnes būtu ļoti sīki sakapāti (un masa līdzinās maltās gaļas masai). 
4. Pēc norādēm uz iepakojuma pagatavo soju (tā, ko gatavoju es ir jāuzvāra, un 10 min jāuzbriedina).
 5. Kad soja gatava, dārzeņiem pannā pievieno vēl nedaudz olīveļļas, soju, sējes un valriekstus. Apcep visu 5 min.
6. Pannā pievieno garšvielas : oregano, timiānu, rozmarīnu, čilli pārslas, ķiploku. Visu sautē 2-3 min. Pievieno sarkanvīnu, un sautē visu vēl 5 min.
7. Pievieno sojas mērci, sarkano un kūpināto paprikas pulveri, konservētos tomātus, 250 ml ūdeni, balzametiķi un lauru lapas. Uzvāri.
8. Visu liec cepamtraukā, kuru liec krāsnī, un sautē 90 min, ik pēc 30 min apmaisot. 
9.  Kad mērce gatava, pievieno rauga pārslas un augu pienu. Pasniedz ar pastu, rīsiem vai kā citādi. Es izmēģināšu likt lazanjā! #viensplusviensreceptes 


Biezpiena sacepums ar tomātiem. Ja nevēlies tērēt laiku un pats gatavot krāsnī tomātus, aizstāj tos ar saulē kaltētiem tomātiem. 

Sastāvdaļas:

400 g pilnpiena biezpiens 
5 olas
250 ml saldais krējums
4 ēdamkarotes pilngraudu kviešu milti
1 ēdamkarote svaigas vai kaltētas timiāna lapiņas
2 kārtainās mīklas plāksnes bez rauga
3 tomāti
sāls, pipari pēc garšas 


Pagatavošana:


1. Sakarsē krāsni 150 grādus siltu. 
2. Sagriez šķēlēs tomātus un izklāj uz cepamā papīra. Pārkaisi ar sāli. Liec krāsnī cepties uz 1h.
3. Atlaidini kārtainās mīklas plāksnes. Kūkas formā ieklāj cepamo papīru un ieliec mīklas plāksnes. Sadursti ar dakšu.
4. Biezpienu sajauc kopā ar olām, sado krējumu, miltiem un garšvielām (sāli, pipariem, timiānu).
5. Izņem tomātus no krāsns un noliec atdzist.
6. Sakarsē krāsni 190 grādus siltu. 
7. Virs kārtainās mīklas liec tomātu šķēles. Tām pa virsu lej biezpiena masu. 
8. Cep krāsnī 40 minūtes. 
9. Pirmas pasniegšanas ļauj sacepumam atdzist.