Tiekamies ar kinorežisora Jura Kursieša un komponistes, diriģentes Līgas Celmas-Kursietes ģimeni, kurā aug trīs dēli. Līdztekus sarunai par dzīvi un mākslu, Juris, dēliem asistējot, rāda burgeru tapšanas meistarklasi.

Skolnieks Rūdolfs (9) mācās E. Dārziņa mūzikas skolā, viņš apgūst čella spēli un lepni stāsta, ka instrumentu izvēlējies pats. Mazākie brāļi Kārlis (7) un Krišs (4) ir bērnudārznieki, bet arī Kārlis jau apgūst mūziku, viņš spēlē vijoli.

“Kad Rūdolfs auga, bija šaubas, varbūt lai, izvēlas paši, bet vienā brīdī sapratu, ka tas ir tas, ko varu iedod pati saviem bērniem. Bez mūzikas būtu nabadzīgāks. Pēc 9.klases varēs izvēlēties,” par mūzikas apguvi stāsta Līga.

Bet Rūdolfs pats saka, ka grib būt operators. Tā nu sanāk, ka mamma māca, bet sapņi un ilgas saistās ar tēta profesiju.

Juris atklāj, ka puikas, iedvesmojoties no tēta aktīvā darba pie viņa jaunākās filmas “Oļegs”, paši taisījuši  filmu, kuru nosaukuši "Dusmīgais cilvēks". Rūdolfs filmējis, abi mazie brāļi bijuši aktieri. Tētis pēc tam palīdzējis samontēt.

Abi vecākie brāļi apmeklē arī karatē nodarbības. Juris atzīst, ka tā ir filozofija, vairāk emociju kontrolēšana, pašapziņas stabilizēšana. Līga bilst, ka tas izveidojies nejauši ar draugu starpniecību un arī viņai tas šķiet pievilcīgi. Kad Rūdolfs gājis uz sacensībām, tad mammas sirsniņa gan drebējusi.

Lai arī Kursieši uzskata, ka viens otru līdzsvaro darbos un ikdienā, Līga vērtē, ka virtuvē tomēr mākslinieciskais vadītājs ir Juris.

“Kad ir svētki un nāk ciemiņi, viņš ir šefpavārs. Es aizpildu ikdienu ar zupām, sautējumiem, putru. Man ir kaut kāda nedrošība, kad nāk daudz cilvēku, prezentēt siltu ēdienu. Es varu rasolu pirms tam sataisīt,” bilst Līga.

Juris atrunājas, ka abi jau kopā saimnieko virtuvē.

“Man patīk arī vizuālais noformējums, tas svarīgi, jo profesija tāda vizuāla. Ja man būtu vienam visu laiku jāgatavo, arī “nojūgtos”. Ja nedēļu jāgatavo vienam, zūd degsme.

Es pa nedēļas nogalēm vairāk gatavoju, tad nepazūd degsme un jaunradīšanas prieks,” atzīst Juris.

Un šoreiz viņš kopā ar dēliem cep burgerus. Parasti arī maizi burgeriem viņš cep pats, bet ir atrasta arī veikalā, ko var izmantot, lai būtu garšīgi. Burgeru gatavošanā iesaistās arī visi trīs dēli. Bet Juris ne tikai ir burgeru meistars, Rūdolfs atkāj, ka viņam garšo arī tēta gatavotais plovs, suši un pica.

Jura “perfektie” burgeri (6 personām)

Sastāvdaļas. ~600 g liellopa gaļas, ~150 g vītinātās "Fuet" desas, 1 sīpols, 6 plānas šķēles kūpināta bekona, 6 melnāsburgeru maizītes, Mocarella un Gorgonzola siers, marinēti gurķi, 1 liels tomāts, tomātu mērce, selerijas kāts, krējums, majonēze, salātlapas, halapenjo pipari.

Pagatavošana. Gaļas mašīnā samaļ svaigo gaļu, vītināto desu un sīpolu, visu kārtīgi samīca un no šīs masas veido apaļas, plakanas kotletes. Sacep bekonu. Sajauc krējumu ar majonēzi, tam pievieno smalki sakapātu seleriju kātu. Sagriež gurķus un tomātus, abu veidu sieru, halapenjo piparus. Apgrauzdē maizi.

Cep kotletes un kārto torni – maizes pamatne, tomātu mērce, salātlapa, tomāts, gurķis, gaļa, abu veidu siers, bekona šķēle, halapenjo pipari, krējuma-majonēzes mērce, tomātu mērce un maizes jumtiņš. Visu sastiprina ar koka irbuli.

Ēd un nekautrējas notašķīties.