Raidījuma skanēšanas laikā aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.
Marinēts ķirbis, kas labi garšo ar saldējumu, ķirbju čipsi, kuri veselīgāki par pierastajiem kartupeļu čipsiem, ķirbju kūka - tās ir tikai dažas Ilzes Lipskas idejas, kā pagatavot ķirbi, lai tas visu ziemu negreznotu kādu skapjaugšu, bet to tiešām ar gardu muti notiesātu lieli un mazi.
Lipsku ģimenes receptes
Marinēti ķirbji
Uz vienu litru marinādes ņem: 2 krustnagliņas, 1 kanēļa mizu, 1 glāzi cukura, 1 tējkaroti citronskābes.
Vakarā ķirbi nomizo, sagriež gabaliņos, aplej ar marinādi. No rīta vāra līdz brīdim, kamēr ķirbis paliek caurspīdīgs. Tad pilda burkās, pārlej ar marinādi un aizvāko. Tā kā ķirbi viegli uzglabāt, negatavo lielus daudzumus, bet krājumus papildina, kad kārtējais ķirbis „nokauts”.
Ķirbja kūka
Pagatavo smilšu mīklu. Ilze iesaka šādu variantu: 200 g miltu, 70 g sviesta, 2 ēdamkarotes cukura, 1/2 tējkarote kanēļa, šķipsniņa sāls, 30 ml auksta ūdens.
Sajauc miltus, cukuru, kanēli un sāli, iedrupina aukstu sviestu, pielej aukstu ūdeni un samīca. Tad mīklu ieklāj veidnē.
Gatavo pildījumu. Vajadzēs: 300 ml ķirbju biezeņa, 2 - 3 ēdamkarotes cukura vai medus, 1 tējkaroti kanēļa, pa šķipsniņai ingvera, muskatrieksta un kurkumas, 1 olu, 200 ml svaigā krējuma.
Vispirms gatavo ķirbju biezeni: pārgriež ķirbi uz pusēm vai vairākās daļās, ja tas ir liels. Izņem sēklas un cep cepeškrāsnī mērenā siltumā, apmēram 150 – 160 grādos, kamēr ķirbis mīksts (apmēram 30 – 40 minūtes). Sacepto mīkstumu izņem no mizas un sablendē. Paņem vajadzīgo biezeņa daudzumu un sajauc ar visām sastāvdaļām. Kā pēdējo pievieno sakultu olu. Pilda smilšu mīklas veidnē un cep 160 grādos apmēram stundu. Kad gatavs, cepeškrāsns durtiņas atstāj vaļā, lai pīrāgs tur arī atdziest.
Atlikušo biezeni nedēļu var uzglabāt ledusskapī vai arī ievietot saldētavā.
Ķirbju kokteilis
Vajadzēs: 5 - 6 ēdamkarotes ķirbju biezeņa, 5 - 6 ēdamkarotes saldējuma (pēc izvēles, bet vislabāk pašu gatavots ķirbju saldējums), glāzi piena, 1/2 tējkarotes kanēļa, cukuru, ja vēlas saldāku, citronu.
Visu sablendē. Var papildināt ar ogām.
Ķirbju saldais ēdiens
Vajadzēs: pusglāzi ķirbju biezeņa, pusglāzi piena, 1 ēdamkaroti medus, Čia sēklas (var aizvietot ar linsēklām).
Visu samaisa un apmēram uz stundu ieliek ledusskapī. Sēklas saželē un masa pārvēršas par lielisku ķirbju desertu.
Ieteikt
Latvijas Radio aicina izteikt savu viedokli par raidījumā dzirdēto un atbalsta diskusijas klausītāju starpā, tomēr patur tiesības dzēst komentārus, kas pārkāpj cieņpilnas attieksmes un ētiskas rīcības robežas.
Pievienot komentāru
Pievienot atbildi
Lai komentētu, ienāc arī ar savu draugiem.lv, Facebook vai X profilu!
Draugiem.lv Facebook X