Gunita un Gatis Liepiņi no Līgatnes izaudzinājuši trīs bērnus - Māri, kurš mācās un strādā Rīgā, kā arī Elzu un Justu. Abi strādā sev tīkamu darbu un brīvajā laikā nododas saviem vaļaspriekiem.  Bet virtuvē Liepiņi gatavo gulašzupu ungāru gaumē un arī biezpiena krēmu ar zemeņu mērci.

Liepiņu ģimenes piedāvātās receptes

Ungāru gulašzupa

Vajadzēs: nelielu gaļas gabalu (vislabāk liellopa fileja, bet var izmantot arī cūkgaļu), 4-5 kartupeļus, 2 burkānus, 2 tomātus, 1 sarkano papriku, 2 palielus sīpolus, pāris daiviņas ķiplokus, 1 čili pipara pāksti (var būt arī kaltēta), sāli, piparus, lauru lapas, nedaudz Provansas garšvielu maisījuma vai citas pēc izvēles.

Pagatavošana: gaļu sagriež nelielos kubiņos. Uz pannas apcep eļļā gandrīz brūnu, tad liek katlā vārošā ūdenī. Uz pannas apcep sagrieztus sīpolus un rīvētus burkānus. Kad tie sacepušies, pievieno gaļai, kura katlā jau vārās. Sagriež tomātus un papriku, apcep un arī pievieno virumam. No sēklām attīra un zupas katlā liek arī sasmalcinātu čili piparu, pieber piparus, lauru lapas un citas garšvielas. Kad gaļa gandrīz mīksta, pievieno sagrieztus kartupeļus. Vāra, kamēr visi dārzeņi mīksti.

 

Biezpiena krēms ar zemeņu mērci

Biezpiena krēmam vajadzēs: 2 paciņas 5 % biezpiena; 200 ml saldā krējuma, 4 ēdamkarotes cukura, tējkaroti rīvētas citrona miziņas, tējkaroti vaniļas cukura. Bezē cepumiem: 2 olu baltumus, šķipsniņu sāls, 160 g cukura (var būt arī pūdercukurs), 2 tējkarotes kukurūzas cietes, pustējkaroti etiķa.

Pagatavošana. Vispirms cep bezē cepumus. Kārtīgi saputo olu baltumus ar sāli. Tad putojot palēnām ber klāt cukuru vai pūdercukuru. Pievieno kukurūzas cieti un etiķi. Uz cepešpannas klāj cepamo papīru. Uz tā veido mazus cepumiņus, liek cepeškrāsnī 100 grādu temperatūrā un kaltē apmēram pusotru stundu. Jāskatās, lai nepārkalst un nepaliek brūni.

Tad saputo biezpienu ar saldo rējumu, pievieno cukuru, citrona miziņu un vaniļas cukuru. Vēlreiz visu kārtīgi saputo.

Gatavo zemeņu mērci: svaigas zemenes sablenderē ar cukuru. Var izmantot arī citas ogas.

Traukos lej zemeņu mērci, tajā liek biezpiena masas tornīti, kurā iesprauž bezē cepumus.