Raidījuma skanēšanas laikā aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.
Lūcija Kolosovska no Kalupes, kuru visi tuvinieki sauc par Ļuceiti, Ģimenes studijai atklāj savas bērnības garšu. Melnās desas, biezpiena plācenīši, auzu ķīselis un kuģelis ir tikai daļa no tiem gardumiem, ar kuriem Ome Lūcija cienās klausītājus.
Skābu kāpostu zupa ar cūku pupām
Īsti latviska un ļoti sātīga zupa – pupas, kāposti un gaļa ir klasisks salikums, ar ko nav iespējams nošaut greizi. Lūcijas kundzei šī gardā zupa palikusi atmiņā kopš bērnības, kad to esot vārījusi viņas vecāmamma.
Sastāvdaļas: 200 g kaltētu cūku pupu, nolobītas, izmērcētas 12 h, 1 kg cūkas ribiņu, 4 l ūdens, 1 sīpols, nomizots, 5‒6 melnie graudu pipari, 1 l burciņa skābētu kāpostu, sāls pēc garšas. Pasniegšanai: skābais krējums, novārīti kartupeļi.
Pagatavošana: Nelielā katliņā liec pupas, pārlej ar ūdeni, pieber sāli un vāri, līdz pupas ir pusmīkstas. Nokās ūdeni.
Tajā pašā laikā citā katlā liec noskalotu gaļu, pārlej ar ūdeni, pievieno piparus, sīpolu un liec vārīties. Noputo un vāri aptuveni 1,5‒2 h, līdz gaļa sāk atdalīties no kauliem. Izņem gaļu no buljona. Buljonam katlā pievieno kāpostus, pupas, pieber sāli un vāri, līdz pagaršojot kāposti ir mīksti un gatavi.
Lej zupu bļodiņās, pasniedz ar skābo krējumu un novārītiem kartupeļiem. Blakus traukā liek gaļu un ēd kopā ar zupu. Otra iespēja ir gaļu atdalīt no kauliem un pievienot zupai.
Biezpiena plācenīši krējuma mērcē
Ome Lūcija atklāja mums savu bezgala garšīgo biezpiena plācenīšu galveno noslēpumu – mīkla obligāti esot jāmaisa ar roku, jo, ar karoti maisot, mīklā netiek iestrādāts tas mīļums, tā pareizā enerģija. Lūcija neliek klāt ne sodu, ne cepamo pulveri, tikai mīlestību un pārliecību, ka plācenīši izdosies kā ierasts ‒ garšīgi un pufīgi. Un tā arī parasti sanākot, jo ne velti tas ir Lūcijas mazbērnu mīļākais saldais ēdiens.
Sastāvdaļas plācenīšiem: 500 g pilnpiena biezpiena*, 3 olas, šķipsna sāls, 1 ēd.k. cukura, 200‒250 g kviešu miltu**, sviests cepšanai. Mērcei: 500 ml saldā krējuma, cukurs pēc garšas.
Pagatavošana: Bļodā liec biezpienu, olas, sāli un cukuru. Samaisi. Pievieno lielāko daļu miltu un mīci mīklu, to darot stingri, bet maigi. Samīci mīklu un pievieno miltus tik daudz, līdz mīkla vairs nelīp pie rokām.
Mīklu sadali vairākos gabalos. Katru izrullē garā desā, saplacini, uzspiežot ar delmu, un sagriez četrstūrīšos.
Pannā izkausē sviestu un, kad tas čurkst, liec cepties daļu plācenīšu. Cep, līdz tie no abām pusēm apcepušies skaisti zeltaini. Izņem ārā, liec katlā un uzber nedaudz cukura. Pēc tam izcep pārējos plācenīšus. Katru reizi, ieliekot gatavos plācenīšus katliņā, uzber nedaudz cukura. Kad visi izcepti, uzber pēdējo kārtu cukura un pārlej ar saldo krējumu. Uzliec katlam vāku un liec vārīties, līdz uzmet pirmo burbuli. Pasniedz.
Piebildes: * Ja biezpiens ir ļoti sauss, pievieno 1 ēd.k. skābā krējuma.
** Daudzums atkarīgs no tā, kādi ir milti. Tie jāpievieno pēc izjūtas ‒ līdz mīcot mīkla vairs nelīp pie rokām.
Melnās desas
Ome Lūcija pamāca, ka melnās desas visgaršīgāk esot ēst ar rokām ‒ tā, lai mute un rokas ir melnas. Lūcija atceras, ka viņas bērnībā desām galus esot nosējuši ar lina diegu, bet desu galiņus devuši ēst bērniem ar visu diedziņu, jo bijis ticējums, ka tas palīdz pret gultā čurāšanu.
Sastāvdaļa: 1 cūkas resnā zarna, iztīrīta, izskalota, sagriezta gabalos, cūku tauki cepamās plāts ietaukošanai.
Pildījumam: 5 kg kartupeļu, nomizoti, smalki sakapāti, 1 kg miežu putraimu, 1 l cūkas asiņu, sāls pēc garšas, svaigi malti melnie pipari pēc garšas, 2 lieli sīpoli, nomizoti, sasmalcināti, garšvielas, 1,5 kg svaigas cūkas pavēderes, sagriezta kubiņos.
Pagatavošana: Katlā ber putraimus, pārlej ar ūdeni un vāri aptuveni 15 minūtes, līdz putraimi ir uzbrieduši un pusgatavi. Pārliec tos bļodā, pievieno pārējās pildījuma sastāvdaļas, visu sajauc un kārtīgi izmaisi.
Sakarsē krāsni 220 grādus karstu. Ietauko cepamo plāti ar cūku taukiem. Pildījumu pildi zarnās un nosien tām galus. Desas kārto uz plāts un liec krāsnī cepties 1,5‒2 h.
Vari desas pasniegt siltas ar skābo krējumu vai brūkleņu ievārījumu, bet vari tās ēst arī atdzisušas nākamajā dienā.
Ieteikt
Latvijas Radio aicina izteikt savu viedokli par raidījumā dzirdēto un atbalsta diskusijas klausītāju starpā, tomēr patur tiesības dzēst komentārus, kas pārkāpj cieņpilnas attieksmes un ētiskas rīcības robežas.
Pievienot komentāru
Pievienot atbildi
Lai komentētu, ienāc arī ar savu draugiem.lv, Facebook vai X profilu!
Draugiem.lv Facebook X