Raidījuma skanēšanas laikā aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Septiņi ēdieni galdā nav tikai lielu godu reize, to pierāda "Ģimenes studijas" viesošanās pie Omītes Emīlijas, kura gatavo tieši septiņus savas dzimtas ēdienus, tostarp kartupeļu uzpūteni un burkānu ķīseli.

Piedāvājam iepazīties ar tām omītes Emīlijas ēdienu receptēm, kas publicētas arī žurnālā Četras Sezonas. Vērīgi klausoties raidījumu, var uzzināt arī pārējo viņas gatavoto ēdienu receptes. 

Cūkas šņukurs ar cūku pupām un pelēkajiem zirņiem

Zirņi un pupas ir tradicionāls Ziemassvētku ēdiens – ome Emīlija saka, ka tie jāēd svētku vakarā, lai nākamajā gadā nebūtu jāraud. Viņa stāsta, ka šis ir ēdiens, kas meitai Dinai īpaši palicis atmiņā no bērnības. Lai gan tas likās trekns un iesākumā bērni rauca degunus, tas tāpat tika apēsts un noskrubināts līdz pēdējam kauliņam.

Sastāvdaļas: kūpināta vai svaiga cūkas galva*, 1 sīpols, nomizots, 2 lauru lapas, 5–6 smaržīgie pipari, sāls pēc garšas, 300 g cūku pupu**, 200 g pelēko zirņu.

Pagatavošana: zirņus pārlej ar ūdeni un atstāj uz nakti mērcēties. Ber zirņus un pupas katliņā, pārlej ar ūdeni un vāri, līdz tie gatavi. Nokās, pieber sāli un samaisi.

Cūkas galvu liec katlā, pārlej ar ūdeni un liec vārīties. Pirmo ūdeni ar visām putām nolej. Cūkas galvu noskalo, pieliec sīpolu, lauru lapas, smaržīgos piparus, pārlej ar ūdeni tā, lai galva ir nosegta, un liec vārīties. Vāri 1 stundu vai ilgāk – tas atkarīgs no galvas lieluma. Ja vāri svaigu cūkas galvu, pieber sāli, ja žāvētu, tad ne. Kad gaļa gatava, nolej ūdeni, izņem sīpolu, piparus un lauru lapas.

Cūkas galvu liec šķīvī un apkārt kārto zirņus un pupas.

* Labāk izvēlēties kūpinātu cūkas galvu, jo tā ir smeķīgāka. Tikai ņem vērā, ka kūpināta
cūkas galva iepriekš jāpiesaka, jo to ir problemātiski iegādāties.
** Vari izmantot arī saldētas cūku pupas.

Burkānu ķīselis

Burkāni piedod ķīselim skaistu krāsu, un tas ir īpaši veselīgs bērniem. Šo saldo ēdienu Emīlija izgudroja, lai saviem bērniem „iemānītu" burkānus, kuri viņiem bērnībā, kā jau daudziem, negaršoja.

Sastāvdaļas: 2 vidēji lieli burkāni, nomizoti, sagriezti gabalos, 1 kanēļa standziņas, 300 ml ābolu sulas, 1 ēd.k. cukura, 1 ēd.k. kartupeļu cietes.

Pagatavošana: Burkānus liec katliņā un pārlej ar ūdeni, bet tikai tik daudz, lai tie būtu nedaudz pārklāti. Pievieno kanēļa standziņu un vāri, līdz burkāni ir mīksti. Izņem kanēļa standziņu un nolej ūdeni kādā trauciņā. Burkānus samīci un sastampā. Tad pievieno nolieto ūdeni un sulu. Pēc vajadzības pievieno cukuru*. Liec vārīties uz nelielas uguns un vāri, līdz uzmet burbuli. Nelielā daudzumā ūdens izšķīdini cieti, pievieno ķīselim un iemaisi, līdz tas ir sabiezējis. Nogriez uguni un atstāj, lai nedaudz atdziest.

Ķīseli liec šķīvjos, pārlej ar aukstu pienu un pasniedz.

* Ja pievieno saldu sulu, tad cukuru nevajag pievienot.

Kartupeļu un mencas sacepums

Emīlijas bērnībā mencas bija bieži pieejamas. Papes ciema zvejnieki tās vadāja pa lauku sētām. Sētā iebrauca rati, ratos stāvēja liela kaste un varēja nopirkt zivis. Tad menca un siļķe skaitījās vienkāršo ļaužu ēdiens. Tagad viss ir mainījies. Mencas ir ļoti dārgas, un Vecāķos, kur ome Emīlija dzīvo, neviens vairs nezvejo. Emīlija atceras, ka agrāk mencas iztīrīja, sasēja un kaltēja. Pirms tam tās drusku apsālīja un lika marlē, lai pasargātu no mušām. Ziemā no tām gatavoja pasakaini gardu ēdienu – mencas izmērcēja un ēda kopā ar kartupeļiem un sīpolu, krējuma un cauraudzīša mērci.

Sastāvdaļas: sviests cepšanai un veidnes ietaukošanai, 3 lieli kartupeļi*, nomizoti, 2 mencas filejas (no 1 mencas), 200 g cūkas cauraudzīša, 1 sīpols, nomizots un sasmalcināts, 500 ml saldā krējuma, sāls pēc garšas, svaigi malti melnie pipari pēc garšas.

Pagatavošana: sakarsē krāsni 200 grādus karstu. Cepamo veidni ietauko ar sviestu. Kartupeļus novāri un sagriez šķēlēs. Pannā izkausē sviestu un liec cepties mencas filejas. Uzber sāli, piparus un apcep zivi no abām pusēm.

Pannā izkausē sviestu un liec cepties sīpolus. Pievieno cauraudzīti un cep, līdz gaļa ir kraukšķīga.

Cepamajā veidnē liec kartupeļu šķēles, tad cauraudzi ar sīpoliem, uzber piparus un uzliec mencas fileju. Tā klāj vairākas kārtas atkarībā no izejvielu daudzuma. Kā pēdējo kārtu liec kartupeļus. Pārlej ar saldo krējumu tā, lai viss ir nosegts, un liec krāsnī cepties uz 35–40 minūtēm, līdz izveidojas zeltaina garoziņa. Pasniedz siltu.

 * Labāk izvēlies tādas šķirnes kartupeļus, kas ir cietāki un stingrāki.