Režisors Jānis Znotiņš pēdējos gados mērķtiecīgi rada izrādes bērniem un pusaudžiem, pie tam šovasar tieši viņš veido Valmieras vasaras festivāla teātra programmu, kas veltīta bērnu un jauniešu auditorijai. Ģimenes studija viesojas pie režisora Jāņa Znotiņa un viņa ģimenes Ogrē.

Stāstot par savu darbu, režisors uzsver, ka tieši sievas Ilzes un meitas Luīzes padomiem un iedvesmai ir būtiska loma izrāžu tapšanā. Viņš uzskata, ka bērni ir vislabāk auditorija, sevišķi tajā vecuma posmā, kur viņi ir bērni. Tad viņi nemelo un neliekuļo. Režisoram nevajag baidīties, ja viņam atklāti pasaka, ka tas ir garlaicīgi, vai tas nepatika.

„Skaidri un skaļi esmu pateicis, ka strādāju ar bērniem un pusaudžiem un veidoju viņiem izrādes. Tagad jau arī festivālu veidoju. Tā ir auditorija, kas mani ļoti interesē un man liekas svētīgs darbs viņiem kaut ko taisīt,” atzīst Jānis.

„Man patīk ar viņiem sarunāties, man ir ko viņiem teikt. Šķiet, ka viņiem patīk klausīties manī. Pateicoties Ilzei, tas apauga ar dziļāku pamatojumu, kāpēc to darīt. Tagad jau tas ir tik tālu, ka citus režisorus aicinu taisīt izrādes bērniem un pusaudžiem,” atklāj Jānis.

Ilze smej, ka viņa līdz galam nav sapratusi savu būtisko lomu.

„Droši vien,  saistībā ar manu darbu, sarunas kas mums bijušas par bērniem, bērnu tiesībām, bērnu interesēm Tā droši vien ir mana loma,” vērtē Ilze.

Ilze strādā centrā "Dardedze", viņas darbs vairāk saistīts ar prevenciju, domāt par programmām un projektiem, lai vardarbība nenotiktu. Kā lielāko programmu viņa min Džimbas drošības programmu,  kurā māca, kā bērniem sevi pasargāt bīstamās situācijās, kas saistītas ar vardarbību.

Valmieras vasaras teātra festivāls šogad notiks no 2. līdz 4.augustam. Otro gadu tas bērnu izrāžu festivāls un pirmo gadu tā programmu veido režisors Jānis Znotiņš.

„Veidot festivālu ir pilnīgi cita profesija, tas nav saistīts ar režiju. Nemaz nepalīdz,” atklāj Jānis.

Sarunājoties par teātri un iepazīstoties arī ar ceturto ģimenes locekli – trusi Albertu, top arī Jāņa mīļāka jūras velšu zupa un vasarīgs saldais ar zefīru un zemenēm.

Jāņa iecienītā jūras velšu zupa

Uzvāra vistas buljonu. Pannā liek “Tom Yum” pastu, tai pievieno ķiploku, ingveru, laima sulu un šai maisījumā apcep jūras veltes, pēc izvēles – garneles, mīdijas un/ vai citas.

Sagriež svaigus šampinjonus un ķirštomātus, tos ber karstā buljonā, klāt liek arī jūras veltes un kokosriekstu pienu. Visu savāra un nogaršo, var papildināt ar kādu no jau lietotajām garšvielām (Ilze pievieno arī nedaudz “Tom Yum” pulveri).

Zefīra un ogu deserts

Sakuļ putukrējumu. Sagriež zefīru. Nomazgā ogas. Trauciņos kārto zefīra gabaliņus, pārklāj ar putukrējumu, pārber ogas un vēlreiz atkārto šādu pat secību – zefīrs, putukrējums, ogas. Lai labi ievelkas, var atstāt ledusskapī uz nakti.