Raidījuma skanēšanas laikā aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.
Ģimenes studija, sadarbojoties ar žurnālu Četras Sezonas, šogad ceļ godā omes receptes. Šoreiz konditore ar vairāk nekā 40 gadu darba pieredzi Vēsma Katlapa no Liepājas atklāj universālas mīklas recepti, no kuras iznāk lieliska Napoleona kūka, buljona pīrādziņi un citi gardumi.
Bezrauga kārtainā mīkla
Vajadzēs: 300 g kviešu miltu, 150 ml auksta ūdens, šķipsnu sāls, 1 ēd.k. 9% galda etiķa, 50 ml augu eļļas, 200 g margarīna vai sviesta istabas temperatūrā.
Pagatavošana: Bļodā ber miltus, izveido bedrīti un tajā pievieno pārējās sastāvdaļas. Mīci, līdz izveidojas pastingra mīklas konsistence. Noliec mīklu atpūsties un 15-20 minūtēm.
Mīklas ielocīšana. Izkaisi virsmu ar miltiem, izņem mīklu no bļodas, izlīdzini taisnstūra formā un 2/3 no mīklas dāsni pārklāj ar margarīnu vai sviestu. Nepārklāto daļu pārloki līdz pusei, ar margarīnu pārklāto daļu pārloki pāri, tad mīklu izrullē taisnstūra formā aptuveni 1 cm biezu. Tad ieloki abas malas uz vidu un vēlreiz pārloki mīklu uz pusēm. Liec to ledusskapī uz aptuveni 15-20 minūtēm. Izņem mīklu no ledusskapja un atkārto ielocīšanas procedūru, tikai šoreiz nepievieno margarīnu. Atkal liec mīklu ledusskapī uz 15-20 minūtēm. Ielocīšanu atkārto vēl divas reizes. Šī mīkla der Napoleona kūkai, buljona pīrādziņiem, ābola pīrādziņiem un citiem gardumiem.
Buljona pīrādziņi
Vajadzēs bezrauga mīklu. Pildījumam: 0,5 kg maltās gaļas, 1 sīpols, nomizots, sagriezts uz pusēm, sāls pēc garšas, svaigi malti melnie pipari pēc garšas, nedaudz buljona vai ūdens. Pārsmērēšanai sakuļ vienu olu.
Gatavo pildījumu. Apcep gaļu un izmal caur gaļas maļamo mašīnu. Nomizo un uz pusēm pārgriez sīpolu, ko arī kopā ar gaļu samaļ. Pievieno sāli un piparus. Lai pildījuma masa nebūtu pārāk sausa, pēc nepieciešamības pievieno nedaudz buljonu vai ūdeni.
Sakarsē krāsni 220 grādus karstu. Cepamo plātni iesmērē ar eļļu.
Veido pīrādziņus. Izkaisi virsmu ar miltiem, izņem mīklu no ledusskapja, izrullē aptuveni 0.5 cm plānu. Ņem tējkaroti gaļas, liec uz mīklas, pārklāj ar mīklu un ar glāzi izspied pusmēness formas pīrādziņu. Liec pīrādziņus uz plātnes, pārsmērē katru gabaliņu ar olu un liec krāsnī cepties aptuveni 30-40 minūtes.
Napoleona kūka
Vajadzēs bezrauga mīklu. Krēmam: 200 g sviesta, 100 g kondensētā piena, nedaudz balzāma vai konjaka, vanilīns pēc garšas.
Izrullē mīklu. Liec un plāts un augstā temperatūrā (vismaz 220 grādos) cep, kamēr kārtīgi brūna. Katru mīklas kārtu cep atsevišķi.
Kārtīgi saputo istabas temperatūras sviestu ar kondensēto pienu un pārējām piedevām. Krēms gatavs.
Starp izceptajām un atdzisušajām kārtām smērē krēmu. Skaisti apgriez malas , tās sadrupini un pārber kūkai. Kūka labāk garšo tikko gatavota.
Ieteikt
Latvijas Radio aicina izteikt savu viedokli par raidījumā dzirdēto un atbalsta diskusijas klausītāju starpā, tomēr patur tiesības dzēst komentārus, kas pārkāpj cieņpilnas attieksmes un ētiskas rīcības robežas.
Pievienot komentāru
Pievienot atbildi
Lai komentētu, ienāc arī ar savu draugiem.lv, Facebook vai X profilu!
Draugiem.lv Facebook X