Raidījuma skanēšanas laikā aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Ģimenes ēdienkarte - ēdiena gatavošanas entuziasti un vecāki iesaka viegli pagatavojamas receptes ģimenes maltītēm. Ikdiena šobrīd ir radikāli izmainījusies gan organizācijas "mammamuntetiem.lv" vadītājas Ingas Akmentiņas-Smildziņas, gan treneres Līgas Pastores-Kvieses ģimenē. Kas palīdz tikt galā ar šī brīža izaicinājumiem un kur meklēt receptes, lai ātri pagatavotu sātīgu maltīti vairākas reizes dienā?

Ingas Akmentiņas-Smildziņas ģimene šobrīd rit lauku mājās Siguldas pusē. Kopā ar meitu Lību viņa iesaka ātro tortilju recepti, avokado salātus un vienkāršus siera pīrādziņus.

Tortilju pica

Uz gatavas tortiljas maizītes uzsmērē tomātu mērci un liek virsū sastāvdaļas, kas garšo - tomātiņus, gaļas vai desas šķēlītes, vārītu olu un pārklāj ar rīvētu sieru. Liek cepties cepeškrāsnī.

Lība vislabāk brokastīs ēd

Avokado salātus.

Tos gan gatavo mamma. Sagriež avokado, tomātu, gurķi, sajauc ar eļļu un mazliet sāls. Var salātiem izmantot redīsus, lociņus un citus zaļumus.

Pusdienām Inga Akmentiņa-Smildziņa iesaka kartupeļu biezeni un, piemēram, svaigu kāpostu salātus. Var arī gatavot gaļu klāt.

Un vēl

Vienkāršie siera pīrādziņi

Šo pīrādziņu gatavošana aizņem vien 15-20 minūtes, bet tas ir pie nosacījuma, ja izmanto saldēto mīklu. Ingas mājā tāda parasti ir.

Sastāvdaļas: sviesta rauga mīkla, tomātu pasta, rīvēts siers (ledusskapī var sagrabināt dažādus pāri palikušos siera gabaliņus).

Gatavošana: No mīklas ar glāzi izspiež apļus un kārto kēksiņu formās. Iespiež nedaudz tomātu pastas. Ber virsū rīvētu sieru. Pildījumu var bagātināt ar ķirštomātiņiem, spinātiem, gaļu, vārītu olu, garnelēm, foreli utt., kas vien garšo un ir pieejams.

Cep 200 grādos apmēram 12-15 minūtes.

Ieteikums. No šīs mīklas var gatavot arī saldos pīrādziņus - uzliek krējuma vai krēmsiera piciņu, kanēli ar cukuru, ābolu šķēlītes, banānu, ievārījuma piciņu, magones vai citu pildījumu, kas nu katram garšo.

Ģimenē mainās gatavošanas paradumi

Trenere Līga Pastore-Kviese un viņas vīrs Māris Stumbiņš stāsta, ka šobrīd ģimene daudz vairāk gatavo zupas. Biešu zupa ir viena no ģimenē iecienītākajām, turklāt tagad ir laiks to pagatavot kārtīgi, buljona kubiņus aizstāj vārīts buljons, bietes vāra paši mājās.

Biešu zupa

Sastāvdaļas: 0,5 kg svaigi cūku kauli, laurlapas, pipari, sāls, sīpoli, burkāni, kartupeļi, vārītas bietes.

Gatavošana: Cūku kaulus ar laurlapām, pipariem, sāli novāra buljonu (kaulus izņem ārā, lai atdziest). Uz pannas apcep sīpolus ar burkāniem, pievieno buljonam, pievieno sagrieztus kartupeļus un pēc tam vārītas sarīvētas bietes. Un pašās beigās pievieno gaļiņu, kura tika novārīta buljonā un atdalīta no kauliem.

Zaļie salāti (4 porcijas)

Arī Līgas Pastores-Kvieses un Māra Stumbiņa ģimenē ir cieņā avokado salāti.

Sastāvdaļas: paciņa dažādu salātu lapiņu, kādas pašam patīk, dārzeņi, kas mājās (tomāti, gurķi, paprika), 2 avokado, kārbiņa tunča eļļa, mērcei olīveļļa, balzamiko etiķis, citrona sula, sāls, cukurs.

Gatavošana: Salātlapas sajauc ar dārzeņiem. Liek uz šķīvjiem. Pārlej ar mērci. Pa virsu liek šķēlēs sagrieztu avokado un tunci. Var pievienot arī vārītu olu.