Kaspars un Santa Vilki ir divu mazu bērnu – Edvarda (3) un Martas (1,5) – vecāki, kurus spēcīgi vieno kopīga aizraušanās – kāpšanas sports.

Abi ir Latvijas Sporta Pedagoģijas akadēmijas absolventi, treneri, arī medaļām un uzvaras kausiem bagāti sportisti. Paralēli tam, ka pēdējos gados ģimenē ienākušas atvases, viņi pašu spēkiem un ģimenes atbalstīti, uzcēluši savu sapņu māju – katrs centimetrs šeit pašu izdomāts, katrs ķieģelis pašu mūrēts.

“Sports ir tas, kas mums devis pacietību, izturību, mērķtiecību,” atzīst Vilki

Santa kopā ar savu bakalaura darba vadītāju Ingu Liepiņu sarakstījusi grāmatu “Kāpšanas sports. Teorija un prakse”, kas ir pirmais šāda veida materiāls latviski.

"Centāmies apvienot pamatus, kā labāk trenēties, lai varētu pēc iespējas vairāk iepazīst kāpšanas sportu un aplūkojām arī kā olimpisko sporta veidu," Santa.

Kaspars, kurš pats ikdienā trenē arī labākos Latvijas jaunos kāpējus, teic – tā ir sievas atgriešanās no 100% mammas lomas pie sporta.

Santa atzīst, ka grāmata tapusi uz miega rēķina, jo rakstīta laikā, kad Marta bija pavisam maza. Bieži rakstīts nakts stundās, jo, kad Marta nomodā, nevarēja rakstīt.

Kāpšanas sportā ir iesaistīti arī abi Vilku ģimenes bērni – trīsgadnieks Edvards jau pat bijis iesiets sistēmās un sasniedzis savu pirmo virsotni, kāpjot īstās klintīs, ne tikai treniņā zālē. Santa stāsta, ka kāpt klintīs puika pat bijis vairāk motivēts nekā treniņā zālē

“Bija gandarījums pašam, kad sasniedzis savu topu, uzkāpis līdz augšai,” stāsta Santa.

Lai arī Edvards jau sasniedzis savu pirmo īsto virsotni, vecāki vērtē, ka mazā Marta ir azartiskāka un drošāka. Edvards viņas vecumā vairāk skatījies un vērojis, māsa jau ir gatava kāpt pa sienu.

Sarunas laikā top arī Vilku iecienītā lazanja

Sastāvdaļas. 700 g liellopu gaļas, iepakojums lazanjas plāksnīšu, 1 paprika, 1 liels burkāns, tomātu pasta, siers, saldais krējums

Pagatavošana. Uz pannas apcep malto gaļu. Sarīvē burkānu, sagriež papriku un dārzeņus, pievieno gaļai uz pannas. Vēl pacep un pievieno tomātu pastu un nedaudz saldo krējumu. Lazanjas plāksnītes uz brīdi iemērc verdošā ūdenī. Kantainā karstumizturīgā veidnē veido kārtojumu – apakšā liek kārtu izmērcēto plāksnīšu, tad gaļas masu, ko pārklāj ar sava iecienītā siera šķēlēm un atkal nosedz ar plāksnītēm. Tā turpina, līdz pietiek izejvielu. Virskārtu pārkaisa ar rīvētu Parmas tipa sieru. Cep cepeškrāsnī 180 grādos 30-40 minūtes.