Vīnogas – tik gardas, ka pašas kūst uz mēles! Kā izaudzēt vīnogas Latvijā, kā par tām rūpēties un kā izvēlēties šķirnes, kuras aug vislabāk, interesējamies raidījumā Kā labāk dzīvot.

Zemnieku saimniecības "Skāduļi" dārzniece Jana Drēviņa atzīst: katram audzētājam jāizvēlas sev piemērotākā šķirne, vai patīk aromātiska oga, liela vai maz, un jāsaprot, kur vīnogulājs augs – siltumnīcā, starp ēkām vai dārzā. Jāsaprot, kādam mērķim un kāpēc stādīšu vīnogu. Primāri vīnogas stāda garšu kārpiņu lutināšanai.

Vīnogu audzētājs no Tērvetes Edgars Zihmanis norāda, jo augstāka ziemcietība vīnogai, jo zemāka ogu kvalitāte, jo garšīgākas ogas, jo mazāk izturīgi ir augi. Tas jāņem vērā, stādot vīnogas.

Janas Drēviņas ieteikums: Vīnogas vajadzētu stādīt vissaulainākajā vietā, kur nekas cits neaug un pat deg ārā. Ēnā vīnogu nevajag stādīt. Vēlams, lai nav āderu krustpunkti un augsti grunstūdeņi.

Jana Drēviņa izmanto pēc iespējas dabīgākus mēslošanas līdzekļus. Pēc ziemas tie ir slāpekli saturoši. Viņa arī iesaka augu  slimību profilaksei veltīt vairāk laika un miltrasas novēršanai meklēt bioloģiskos mēslošanas līdzekļus, kas satur sēru.

Edgars Zihmanis iesaka izmantot mēslošanai universālo minerālmēslojumu, kas der kartupeļiem, zemenēm, ābelēm, tomātiem gurķiem, un to pašu lietot arī vīnogām. Var paskatīties uz slāpekļa, fosfora un kālija attiecībām. Un viss. Ja lietos dažādus mēslošanas līdzekļus atsevišķi, nesapratīs, kas par daudz, kas par maz, nevajag sarežģīt dzīvi, uzskata dārznieks. Kā dārznieks iesaka lietot minerālmēslu, jo no humusa un bioloģiskā mēslojuma augs vien paēdis nebūs.

Katru dienu čubināt vīnogu arī nemaz nevajag. Jāņem vērā, jo vairāk griež, jo vairāk aug!