Pavasaris šogad mūs agri lutina ar savām veltēm. Lai arī tikai marta vidus, ir laiks tecināt bērzu sulas.

Par bērzu sulu tecināšanu un šo sulu labajām īpašībām stāsta uztura speciāliste, "Lido" uztura skolas vadītāja Alise Kindzule un Vides veselības saimniecības „Cērpi" īpašnieks, pirtnieks, prasmīgs bērzu sulu tecinātājs Ziedonis Kārkliņš.

Ziedonis Kārkliņš iesaka neurb dziļi bērzus, pietiek 4 - 5 cm dziļu urbumu, jo sulas ir koka ārējos slāņos, urbuma vidējais diametrs - ap 2 cm.

Pašam kokam, no kura tecināt sulas, jābūt vismaz 30 cm diametrā. Jo resnāks koks, jo labāks. Labs liels bērzs var iedot ap 150 litriem sulu. Noteikti jābeidz tecināt, kad sulas sāk duļķoties.

Ūdens ir dzīvības pamats. Lielākā daļa cilvēku, arī Latvijā šķidrumu lieto par maz. Tomēr Alise Kindzule atzīst, ka ar katru gadu pieaug to cilvēku skaits, kas pavasarī dzer bērzu sulas.

Pārējā laikā var dzert ūdeni, bet pavasarī vajag izmantot iespēju dzert bērzu sulas, jo sulām ir lielāka un plašāka uzturvērtība nekā avota ūdenim. Bērzu sulas – dabisks enerģijas dzēriens: fruktoze un glikoze vienādās attiecības, vitamīni, brīvās aminoskābes, vitamīni, minerālvielas.

Bērzu sula labi tīra organismu, arī mazina sāpes locītavās. Bērzu sulas ir labs dabīgs antidepresants.

Vislabāk dzert no rīta mājās pārnestās sulas, kas ir vēl ar ledus vižņiem.

Bērzu pumpurus var likt klāt kā diedzētos graudus pie ēdiena.

Bērzu sulā var mazgāt seju. Brīnišķīgs kosmētikas līdzeklis pēc ziemas, kad āda sagurusi.

Bērzu sulas var uzglabāt raudzētas hermētiski noslēgtos traukos. Parasti sulai pieliek rozīnes, lai rūgtu, upeņu zariņu kā konservantu, citrona vai apelsīna miziņu. Ja sula nav tik salda, mazliet jāpieliek cukurs, lai rakstos ogļskābā gāze un labāk uzglabātos.