Veikalos aizvien biežāk varam ieraudzīt pienu, kam ar gotiņu mazs sakara. Tas ir kokosa piens, sojas piens, auzu piens, riekstu piens, bet siera vietā – tofu un auzu pārslas. Cenšamies saprast, vai tiešām taisnība, ka pieaugušam cilvēkam govs piens, kas izslavēts kā izcils kalcija avots, nemaz nav nepieciešams un to var aizstāt ar citiem produktiem. Studijā uztura speciāliste Guna Rijkure un pieredzējuši vegani Sandris Ādminis un Agnese Vīksniņa.

Pienā un piena produktos, ko var nopirt lielveikalā, var būt antibiotikas un hormonu preperāti, jo tos saņem govis. Vislabāk, ja lietojam pienu, ko dod vecmāmiņas gotiņa. Tā ir garantija, ka šajā produktā nebūs nekā kaitīga.

Pētījumi rāda, ka dzīvnieku olbaltumu vielas uzturā ietekmē cilvēka veselību. Jo vairāk cilvēki lieto dzīvnieku izcelsmes produktus, jo lielāka ir iespēja saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām, aptaukošanos un cukura diabētu.

Bērniem skolā dod pienu, jo tā ir iespēja kaut kā uzņemt kalciju, kaut gan pētersīļu lakstos un auzu pārslās ir daudz vairāk kalcija.

Bērnam, sasniedzot gada vecumu, dabiski mazinās fermenti, kas šķeļ piena olbaltumvielas. Līdz ar to cilvēkam ir grūtāk uzņemt pienu. Pieauguša cilvēka organisms ar grūtībām šķeļ piena olbaltumvielas. Azijas zemēs piena nepanesība ir teju visiem cilvēkiem, pie mums piena nepanesība varētu būt ap 30 procentiem cilvēku. Tā izpaužas ar dažādām ādas un gļotādu problēmām, arī blaugznas var būt piena olbaltumu nepanesības pazīme. Tāpat piena nepanesība var raisīt gan vēdera aizcietējumu, gan pilnīgi pretēji – caureju.

Sandris Ādminis uzskata, ka piena produktu īpatsvars mūsu uzturā ir pārspīlēts.

Sojas piens, riekstu piens, kokosa piens un citi patiesībā ir augu dzērieni, kurus var izmantot kā tradicionāli pieņemts izmantot pienu.