Līdz vīnogu ražai vēl labs laiciņš, bet tieši šobrīd jāveic vairāki būtiski darbi, lai ogas veidotos lielas un nogatavotos saldas. Vīnogas Latvijā kļūst arvien populārākās. Kā tās labāk kopt, padomus sniedz zemnieku saimniecības "Skāduļi" dārzniece Jana Drēviņa un vīnogu audzētājs no Tērvetes Edgars Zihmanis.

Vīnogu audzētāji iesaka:

  • Vīnogai jāatrod vissaulainākā vieta dārzā!
  • Ja pavasarī apsalst vīnogu pumpuri un aiziet bojā, tie jālauž nost, lai var plaukt snaudošie pumpuri. Vīnoga ir ļoti dzīvelīgs augs.
  • Vīnogu vajag laist tik augstu, cik paši var apkopt, lai neaudzētu ogas putniem.
  • Vēl var paspēt mēslot vīnogas, bet vēlams iestrādāt mēslojumu augsnē dziļumā tuvāk saknēm.
  • Var mēslot caur lapām ar nezāļu vircas šķīdumu.
  • Ja grib lielākas un saldākas ogas, ir jāizlauž pazares, varbūt pat jāatstāj viens ķekars uz dzinumu
  • Uz viena dzimuma var atļauties vienu ķekaru, lai ogas būtu lielākas.
  • Lai pasargātu vīnogas no slimībām, profilaktiski iesaka ar vara preperātu miglot. Vēlams ik pa desmit dienām. Miltrasa parasti izplatās karstā un mitrā laikā.
  • Vīnogas labāk laistīt, pilinot uz saknēm. Lielas vīnogas labāk pat nelaistīt, jo vīnoga ir koks.