Raidījuma skanēšanas laikā variet sazināties, zvanot uz tālruņa numuriem 67222888, 67225599, kā arī aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Ja jums ir pieejams pagrabs, kurā var nodrošināt pareizu mitruma un  temperatūras režīmu, tad ar rudens velšu saglabāšanu nevajadzētu būt nekādām problēmām. Bet ko darīt, ja šāda pagraba nav. Kur un kā glabāt augļus un dārzeņus, ko konservēt un ko nē, ko saldēt, ko žāvēt un ko likt pagrabā, raidījumā Kā labāk dzīvot skaidro Latvijas Lauksaimniecības universitātes docente, inženierzinātņu doktore, pārtikas tehnoloģe Solvita Kampuse un z/s "Skāduļi" dārzniece Jana Drēviņa.

Speciālistu ieteikumi un padomi ražas saglabāšanai

  • Ābolus, burkānus, bietes glabāšanai kastēs kārto plānās kārtās, lai var izšķirot, lai var pārbaudīt, vai nav ieviesušās slimības vai puve.
  • Var izmantot trihodermīnu. Ar to apkaisa slimības skartās vietas un šis līdzeklis iekapsulē.
  • Pārlieku mitri pagrabi veicina pūšanu. Ja pagrabs ir pārāk mitrs, ieliek mitruma savācēju, kas savāc pārāk lielo mitrumu gaisā.
  • Dārzeņus un augļus pagrabā glabā atsevišķi, jo augļi izdala etilēnu, kas veicina gatavošanos un arī novecošanos augam. Dārzeņos ir mikroorganismi, kas var bojāt augļus.
  • Ja augļu nav daudz, labas ir vakumiekārtas, bet ne visus augļus var glabāt vakumiekārtā. Tās vairāk domātas dārzeņiem. Augļiem vajadzīgs noteikts skābekļa daudzums, lai “nenosmaktu”.
  • Mūsdienās laba iespēja uzglabāt ziemai – saldēt. Vajadzīga piemērota šķirne, parasti to izvēlas, vienkārši pārbaudot. Saldēt var jebkuras vasaras dārza ogas – upenes, jāņogas, ērkšķogas, mellenes, avenes, zemenes. Zemenēm jāizvēlas šķirnes ar maksimāli blīvāku mīkstumu.
  • Ja vēlas saldēt kartupeļus, tie noteikti iepriekš jāblanšē apmēram 80-85 grādu temperatūrā 5-7 minūtes. Ja mājās vajadzīgi pusfabrikāti vai sagataves, tā var darīt.
  • Konservi rūgst, ja nav tīri nomazgāti dārzeņi, nav ievērots pasterizācijas režīms. Pareizi un labi sagatavotus konservus var glabāt arī istabas temperatūrā. Bet nevajadzētu glabāt gaismā.
  • Mājas apstākļos konservētus zaļos zirnīšus nav iespējams pagatavot, sterilizācijai vajadzīga temperatūra virs 100 grādiem. Cilvēki mēģinājuši šādu temperatūru dabūt pirtī!
  • Kāpostus un burkānus var glabāt stirpās uz lauka. Apliek ar salmiem, apber augsni. Burkāniem der arī mitras smiltis.