Raidījuma skanēšanas laikā varat sazināties, zvanot uz tālruņa numuriem 67222888, 67225599, kā arī aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.
"Etiķis šķiet kā brīnumlīdzeklis, kas der gandrīz jeb kam, sākot no ēdienu gatavošanas līdz mājas uzkopšanai," raidījumā Kā labāk dzīvot atzīst uztura speciāliste Inese Siksna.
"Galda etiķi un etiķa esenci es liktu ķīmijas plauktā, jo tam nekāda sakara ar dabu, tas ir ķīmiski sintezēts," bilst "VomFass" labas garšas konsultants un franšīzes īpašnieks Kaspars Vendelis.
Mūsdienās tie, kas gatavo etiķi no vīnogām, uz tām skatās, kā uz etiķa augu, ne vīna augu, skaidro Vendelis. Klasiski slavenie itāļu Modenas etiķi ir pēcprodukti pēc vīna gatavošanas. Ja izdodas nokavēt vīna brīdi, nekas nav zaudēts.
Ābolu etiķi izmanto tievēšanas nolūkos, bet vai palīdz? Kā kuram cilvēkam. Siksna norāda, ka ir arī blakusefekti – ilgstoši lietojot, etiķis bojā arī zobu emalju. Ir pētījumi, kas rāda, ka etiķūdens lietošana var palīdzēt pat pie sirds saslimšanām, svara mazināšanā. Bet ir daudz faktoru, kas neļauj droši teikt, ka tieši etiķis palīdzējis.
"Ābolu un balzamiko (vīnogu) etiķis dominē, jo augļos ir dabīgi cukura līmenis augsts. Tas der labi raudzēšanai. Visos pārējos augļos, lai nodrošinātu raudzēšanu, jāliek klāt cukurs," bilst Vendelis.
"Klasiskajam galda etiķim nav uzturvērtību, ābolu, balzamiko etiķim ir dažādas vērtīgas uzturvielas," norāda Siksna.
Vendelis atklāj, ka no bērnības atceras brīnišķīgu recepti - ceptas reņģes, kas pēc tam marinētas ar sīpoliem. Vecāmamma šī ēdiena pagatavošanā izmantoja daudz galda etiķi. Viņš pamēģinājis ar mango etiķi un ieguva brīnišķīgu garšu ar vienu ēdamkaroti.
"Ja cilvēka veselība primāri ir atkarīga no tā, ko viņš ēd, lielu daudzveidību var nodrošināt ar garšvielām un mazām lietiņām, kas bagātina mūsu pieredzi. Etiķis noteikti bagātina mūsu pieredzi pie galda," vērtē Vendelis.
"Pievienojot ēdienam etiķi, var samazināt pievienojamā sāls daudzumu. Etiķis labs variants, kā pievērsties veselīgākai ēšanai," atzīst Siksna.
Klausītāja Linda piebilst, ka galda etiķi izmanto regulāri, tika mājas tīrīšanai, kā arī veļas skalošanai. Māja tīra, krietns ietaupījums un nav arī jāsatraucas, ka bērni iedzīvosies alerģijā. ēdienu pagatavošanā viņa izmanto citrona sulu vai balzamiko etiķi.
Ieteikt
Latvijas Radio aicina izteikt savu viedokli par raidījumā dzirdēto un atbalsta diskusijas klausītāju starpā, tomēr patur tiesības dzēst komentārus, kas pārkāpj cieņpilnas attieksmes un ētiskas rīcības robežas.
Pievienot komentāru
Pievienot atbildi
Lai komentētu, ienāc arī ar savu draugiem.lv, Facebook vai X profilu!
Draugiem.lv Facebook X