Labās baktērijas jeb probiotikas nodrošina līdzsvaru zarnu mikroflorā, kas, kā izrādās, lielā mēra atbild par cilvēka organisma imunitāti, bet probiotikas saražot palīdz veselīgs, sabalansēts uzturs, tostarp fermentēti produkti. Par probiotikām un fermentēto produktu labo iedarbību stāsta „Mēness aptiekas” farmaceite Ērika Pētersone, Rīgas Stradiņa universitātes docētāja, Rīgas dzemdību nama un veselības centra „Vivendi” uztura speciāliste Liene Sondore un uztura speciāliste Baiba Rudoviča, fermentēto produktu entuziaste.

Lai baktērijas justos labi, būtiska ir daudzveidība uzturā, atzīst Liene Sondore.

"Bet nepārspīlējot šo vārdu daudzveidība. Pirmās ir šķiedrvielas, pilngraudu produkti, dārzeņi, mūsu mīļie fermentētie produkti vai skābētie produkti, kas piedzīvo uzplaukumu," vērtē Liene Sondore. "Ja nedaudz pieskaramies labajām baktērijām, 

kuras ir jāpabaro, un mēdz teikt - cik labi jūtas mūsu zarnu trakts, tik labi jūtamies mēs, tās ir mūsu otrās smadzenes. Iespējams, pateicoties tam, ka mūsu senči iemācījušies skābēt produktus un iegūt labās baktērijas, šodien esam šeit satikušies, jo šobrīd zinām, ka vidēji 80% zarnās ir imūnšūnas, kas par labu veselību un labsajūtu."

"Uzturs ir jāplāno, nevar reizi mēnesī apēst kaut ko labu un visu pārējo laiku ir vienalga, ko ēdu," turpina Liene Sondore. "Ir jāskatās labi pilngraudu produkti, no kā cilvēki pēdējā laikā baidās, viņiem patīk ēsti pārstrādātus produktus, neēd rupjmaizi, neēd graudu maizi, nepievieno labus miltus - pilngraudu vai zirņu, vai auzu graudu. Ikdienas stress un nav laika paēst."

Baiba Rudoviča norāda, ka fermentēti jālieto nekarsēti, nepasterizēti, līdz ar to skābu kāpostu zupa nebūs tas, kā uzņemt labās baktērijas ar fermentētiem produktiem. Viņas ieteikums izvārīt jebkādu zupu - gaļas buljons vai biezzupa, kad tā ielieto šķīvi vai bļodiņā, tur pievieno fermentētus dārzeņus. Tas ir arī veids, kā arī bērni labprāt ēd fermentētus dārzeņus.