Raidījuma skanēšanas laikā variet sazināties, zvanot uz tālruņa numuriem 67222888, 67225599, kā arī aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Gaļas patēriņš pasaulē turpina pieaugt. Iespējams, to var skaidrot ar cilvēku populācijas pieaugumu, bet šobrīd prognozes liecina, ka nākamajos piecos gados šis tirgus teju divkāršosies. Gaļas liellopu audzēšana Latvijā ir piedzīvojusi gan kāpumus, gan kritumus.

„Pēdējos gados interese par liellopu gaļu aug, līdz ar to aug arī liellopu gaļas patēriņš, jo mainās paaudzes un mainās cilvēku ēšanas paradumi,” atzīst arī Valters Dambe.

Šobrīd kāpums ir katru gadu, bet salīdzinoši ar cūkas un vēl vairāk putnu gaļu, pieaugums ir neliels. Kas šobrīd notiek šajā lopkopības nozarē, raidījumā Kā labāk dzīvot skaidro viens no gaļas liellopu audzēšanas aizsācējiem Latvijā, SIA „Kalnmuiža” īpašnieks Valters Dambe un Liellopu izsoļu nama vadītājs Kaspars Ādams.

"Ja patērētājs grib ēst liellopa gaļa, jāsaprot, kādas šķirnes tā ir, lai nebūtu tā, ka vienkārši ēd liellopa gaļu. Katrai citāda gaļas struktūra un garša, līdz ar to atšķiras arī pagatavošana. Bieži nopērk liellopu gaļu, neinteresējoties, kas tā par gaļu," uzskata Kaspars Ādams.

"Arī lielveikalā ir jābūt izsekojamam, no kurienes ievesta gaļa un kādam," norād Valters Dambe.

Tiešās pirkšanas pulciņos Latvijā var iegādāties kvalitatīvu liellopu gaļu.

 

Raidījums tapis ar Eiropas Savienības un Eiropas Parlamenta atbalstu.