Raidījuma skanēšanas laikā varat sazināties, zvanot uz tālruņa numuriem 67222888, 67225599, kā arī aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Cilvēki visā pasaulē kartupeļus lieto vairāk kā maizi. Kartupeļi veido 70% no kopējā cilvēces dārzeņu patēriņa. Tomēr ar ko atšķiras agrīnie kartupeļi no vēlīnajiem un kā cīnīties ar slimībām, kas apdraud jauno ražu? Raidījuma eksperti sniedz padomus labas ražas iegūšanai. Savukārt uztura speciāliste skaidro, kā mūsu organisms reaģē uz biežu kartupeļu produktu lietošanu uzturā, kā arī stāsta par noderīgajām uzturvielām, ko satur šis dārzenis. Vēl arī interesanti stāsti par kartupeļu ēšanas tradīcijām dažādos Latvijas novados un kāda recepte. Studijā - zemnieku saimniecības "Kalnāres agronoms, AS "Latfood" agroservisa direktors Ilgvars Krūmiņš, sertificēta uztura speciāliste Gita Ignace un projekta "Garšīgā Latvija" viena no idejas autorēm, māksliniece Sandra Ošiņa.

Laika apstākļi šobrīd ir ļoti labi kartupeļu augšanai. Lai iegūtu labu ražu, jābūt labai sēklai, kartupelim patīk gaiss un mitrums, zemi nedrīkst aizlaist ar nezālēm. Izplatītākā slimība - lakstu puve. Ar to sekmīgi kartupeļu audzētāji tiek galā miglojot kartupeļu lakstus. Tā kā ēdam bumbuļus, ķīmija tajos nenonāk. Var meklēt arī šķirnes, kas izaug bez miglošanas. Reizi divos trijos gados būtu labi iegādāties jaunus sēklas kartupeļus.

Der atcerēties: kartupeli nestādīt pārāk aukstā zemē un nestādīt pārāk dziļi. Ja kartupelis būs ilgi zem zemes, tam var "uzbrukt" dažādas slimības. Rudenī pirms novākšanas svarīgi, lai tas būtu nobriedis - lai nenāk nost miziņa. Kad nopļauj lakstus, nogaida divas trīs nedēļas un tad var droši rakt kartupeļus, miziņa būs nobriedusi. Norakti kartupeļi noteikti ir jāapžāvē.

Kartupeļi satur ogļhidrātus, cieti, kas nodrošina mūs ar enerģiju, tāpēc uzturvērtības piramīdā liekam kopā ar graudaugiem. Ja gribam daudz ēst kartupeļus - jāatceras, ka arī daudz jākustas, citādi kļūsim resni. Jo mazāk sausnes bumbulī, jo cepot mazāk kartupelī iespiežas eļļa. Tas nozīmē, ka jāizvēlas piemērotas šķirnes - cepšanai, vārīšanai, salātiem, u.t.t. Pie ceptiem kartupeļiem klāt jāēd daudz dārzeņus - tie neitralizēs kaitīgās vielas, kas rodas kartupeļus cepot.

Foto: kartupeļi.lv"