Ja ledusskapī ir gaļa, zivis, trekni piena produkti, olas un nedaudz dārzeņu un nekā cita un ir doma, ka līdz peldsezonai jānomet svars, principā esam gatavi keto diētas plāna realizēšanai. Internetā var atrast desmitiem jūsmīgu rakstu par keto diētu, pēdējos gados tā tiek uzskatīta par īstu svara zaudēšanas brīnumu. Bet maz tiek runāts par diētas potenciālajām blakusparādībām, kas var novest pie pamatīgām veselības problēmām. Kādas ir keto diētas blaknes, skaidrojam raidījumā Kā labāk dzīvot.

Latvijas Sporta Pedagoģijas akadēmijas lektore, trenere, uztura zinātniece un profesionāla sportiste Anita Siliņa skaidro, ka keto diēta ir populāra fiziski aktīvu cilvēku vidū. Tā diēta ar pazeminātu ogļhidrātu saturu uzturā. Maksimālais ogļhidrātu daudzums, ko drīkst uzņemt dienā ir 5%, ieteicamā deva ir 50-55%.

Diētas pamatā ir produkti, kas satur olbaltumvielas un paaugstinātu tauku daudzumu. Galvenais mērķis ir paaugstināt tauku izmantošanu organismā kā enerģijas ražotāju.

Lai arī šo diētu min kā efektīvu veidu, kā nomest svaru, Anita Siliņa norāda, ka keto diēta jāveic speciālista uzraudzībā.

"Ēdam tikai olbaltumvielas un taukus un izslēdzam būtisku uzturvielas grupu, kas satur daudz vitamīnu, minerālvielas, antioksidantus, šķiedrvielas. Ja tas ilgstoši netiek uzņemts, varam ielīst vēl lielākā grāvī," atzīst Anita Siliņa.

Fitnesa treneris Andris Īviņš, kurš apgūst uztura zinātni, skaidro, ka viņš iesaka cilvēkiem lietot ikdienā pilnvērtīgu uzturu, ja ir problēmas ar lieko svaru, mudina vispirms vērsties pie uztura speciālista. 

Anita Siliņa atzīst, ka speciālista nevainīgi vārdi – pamēģini keto diētu var rezultēties nelabvēlīgi.

"Ja cilvēkam ir traucēti nieru radītāji, cilvēks nemaz nedrīkst skatīties keto diētas virzienā," skaidro Anita Siliņa.

"Sākotnēji šī diēta bija domāta epilepsijas pacientiem, tagad ir trendīgi dot to veselam cilvēkam. Neapzināti iesakot šo diētu veselam cilvēkam, varam sabojāt veselību kopumā un pat neatgriezeniski," komentē Anita Siliņa.

"Kāpēc gribam atņemt ikdienā tik vērtīgas un garšīgas lietas, kā ogļhidrāti, graudu produktus, augļus, dārzeņus, ja piedomājot par to, kā ēdam, varam vienkārši baudīt."

Dabiskās veselības atjaunošanas centra "ReCure" uztura speciāliste Guna Bīlande norada, ka viņa kā speciālists šo diētu neatbalsta, tikai īpašos gadījumos, ja cilvēkam ir epilepsija. Viņa bilst, ka šī diēta ietekmē ne tikai aknas un nieres, bet arī smadzeņu darbību. Turklāt, tā ir arī dārga.

"Neieteiktu, jo ir grūti uzturēt un tas ir pietiekami dārgi, jo rēķinot, cik izmaksā kvalitatīvas olbaltumvielas un tauki, kas tiek lietoti pastiprinātā daudzumā," vērtē Guna Bīlande. "Uzskatu, ka mūsu organismam vajadzīgi ogļhidrāti. Zinātniski ir pierādīts, ka ierobežota ogļhidrātu uzņemšana var izraisīt nomāktu emocionālo stāvokli, galvassāpes, reiboņus. Augļi, ogas, dārzeņi ir tie, kur gūstam šķiedrvielas, vitamīnus antioksidantus, no kuriem atsākāmies, ievērojot šādu diētu."