Vai jau pienācis laiks sēt tomātus, paprikas, gurķu un baklažānus: kādu augsni izvēlēties dēstiem, cik bieži tie jālaista? Kādi darbi šobrīd jāveic siltumnīcā, varbūt var jau kaut ko iesēt, interesējamies raidījumā Kā labāk dzīvot. Padomus sniedz dārzkopes Linda Grutupe, Saiva Pekuse un Marija Tocupe.

  • Darbiem siltumnīcā vēl ir nosacīti miera periods. Lai arī labāk bija to darīt rudenī, arī tagad vēl var sagatavot augsni.
  • Skābu zemi vēl var paspēt atkaļķot
  • Čaklākie ir jau sākuši rosīties – podo piparmētras un sēj gan saldo, gan aso papriku.
  • Podos var jau sēt baklažānus, piparus, agros tomātus un tomātus, ko audzē podos uz balkona.
  • Lai sagatavotu zemi dēstiem, vislabāk ņemt kūdras substrātu, jo tas ir tīrs no nezālēm un dažādām slimībām. Samitrina to, var sajaukt ar perlītu vai granti, pilda traukos un sēj sēklas.
  • Tomātus, piparus, baklažānus sēj tradicionāli – liek sēklas un pārber zemi. Selerijām, piemēram, nepārber zemi.
  • Traukus ar sēkliņām dažas dienas var nolikt vēsākā vietā, ap +12 grādu. Tad pārvieto uz siltu telpu, ap + 20 grādu.
  • Piķēšana: augu iedziļina līdz pirmajām dīgļlapām un iedziļinātajā daļā izveidojas jauna sakņu sistēma. Augam būs bagātīgāka sakņu sistēma un, jo bagātīgāka sakņu sistēma, jo bagātīgāka būs raža.

Auga sirds ir saknēs! Kā kopsim saknes, no tā būs atkarīga arī raža.

  • Virzu un arī gārsu, kas saaugusi siltumnīcā šajā siltajā ziemā, nevajag censties iznīdēt, bet saplūkt un apēst kā pavasara salātus.

  • Ja sīpolus grib izaudzēt no sēkliņām, tos arī ir laiks sēt. Tad jāretina un jau aprīlī var stādīt dārzā. Pirms stādīšanas jakniebj lakstiņi un arī saknītes. Vēlams stādīt mazliet slīpi, lai labāk veidotos sakņu sistēma.