Raidījuma skanēšanas laikā varat sazināties, zvanot uz tālruņa numuriem 67222888, 67225599, kā arī aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.
Ja eļļai laba kvalitāte, tai liela nozīme visā pārtikas racionā, kas cilvēkam jāuzņem katru dienu. Bet nevajag pārspīlēt. Nevajag lietot nekvalitatīvu eļļu, pārliecinātas raidījuma Kā labāk dzīvot viešņas.
Olīveļļa, rapšu eļļa, lineļļa, kaņepju eļļa un citas, kā neapjukt plašajā piedāvājumu klāstā? Pirkt pašmāju rapšu eļļu, vai tomēr no dienvidzemēm nākušo olīveļļu? Kā izvērtēt, kuru eļļu labāk iegādāties un kuras eļļas un kā ietekmē mūsu veselību? Un vai tiešām svaigi spiesta olīveļļa ir pati labākā? Par eļļām un to izmantošanu pārtikā raidījumā Kā labāk dzīvot stāsta farmaceite, farmācijas doktore Vija Eniņa un kardioloģe Iveta Mintāle.
Rafinēta eļļa - apstrādāta eļļa, spiesta augstā temperatūrā, kur visas labās lietas, ko sagaidām no augu eļļas, iet bojā. Turklāt, ja šādu eļļu vēl apstrādā ar dažādiem ķīmiskiem aģentiem, arī no tā pēdas paliek, norāda Iveta Mintāle.
Rafinēta eļļa ir bez krāsa un garšas, tikpat labi to var likt uz pannas, var eļļot durvis, bet cilvēkam ir iespēja izvēlēties!
"Eļļa ir paša auga enerģētiskais izejmateriāls," skaidro Vija Eniņa. Un augs šo produktu uzkrāj galvenokārt sēklās.
Visām eļļām vajag tumšu pudeli un vēlams stikla pudeli!
Rapšu un olīveļļa ir ļoti līdzīgas, bet rapsim ir erukas skābe, kas rada specifisku rūgtu garšu. Tagad erukas skābes daudzums augā mazināts, iespējams, arī pielietojot ģenētisko modifikāciju. Par rapšu eļļu Eniņa bilst, ka nav atradusi publikācijas apliecinājusi, ka šī eļļa ir pilnīgi droša un olīveļļu var izmest.
Mintāle piebilst, ka ģenētiski modificētiem vai speciāli selekcionētiem augiem ir lielā izturība pret slimībām un pesticīdiem. Protams, pesticīdu atliekas arī nonāk eļļā.
Raidījuma viešnas uzteic lineļļu un pašu linsēklu lietošanu uzturā.
Cepšanai iesaka auksti spiestu olīveļļu. Vai savienojumu sviests ar olīveļļu, attiecībās 1 : 2. Tad saglabājas sviesta brīnišķīgā garša un sviests nemelnē uz pannas.
Vēsturiski Latvijā kādreiz cepa taukos, visveselīgākie ir zosu un pīļu tauki.
Ieteikt
Latvijas Radio aicina izteikt savu viedokli par raidījumā dzirdēto un atbalsta diskusijas klausītāju starpā, tomēr patur tiesības dzēst komentārus, kas pārkāpj cieņpilnas attieksmes un ētiskas rīcības robežas.
Pievienot komentāru
Pievienot atbildi
Lai komentētu, ienāc arī ar savu draugiem.lv, Facebook vai X profilu!
Draugiem.lv Facebook X