Raidījuma skanēšanas laikā variet sazināties, zvanot uz tālruņa numuriem 67222888, 67225599, kā arī aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Marinēt vai skābēt, žāvēt vai saldēt? Kā vasarā izaudzēto vislabāk saglabāt rudens un ziemas mēnešiem, un ko darīt, ja veselības vai pārliecības dēļ vecmāmiņu receptes neder? Par to saruna ar pavārgrāmatu autori Signi Meirāni, blogeri un veselīga uztura atbalstītāju Līgu Andžāni un LLU docenti, pārtikas tehnoloģi Solvitu Kampusi.

Noderīgi padomi un ieteikumi:
- saldējot ogas, zaudējam ~20% C vitamīna, bet termiski apstrādājot un vārot  - pat uz pusi. Alternatīva - sablendēt atlaidinātas saldētās ogas ar medu vai pievienot čia sēklas želejveida konsistencei;
- konservējot sāls un cukurs mājas apstākļos tiek likts daudz, lai nodrošinātu uzglabājamību. Ja tas šķīvī būtu vienīgais produkts, kam pievienota sāls, tad vēl nekas, bet visbiežāk tur ir daudz citu sāli saturošu produktu, un kopumā tiek apēsts vairāk sāls nekā vajadzētu;
- tomātus var noblanšēt, sablendēt un sasaldēt, lai izmantotu dažādu mērču un zupu pagatavošanai;
- Produktus ziemai var uzglabāt saldējot, kaltējot un svaigā veidā (burkāni, bietes, ķirbji utt.).

Veselības ministrijas jaunās veselīga rekomendācijas pieaugušajiem:

- katru dienu ēdiet dārzeņus, augļus un ogas, īpaši vietējas izcelsmes un sezonai atbilstošus (ieteicamais daudzums – vismaz piecas porcijas jeb 500 grami dienā. Vismaz puse no tiem – svaigā veidā),
- ierobežojiet uzturā sāli un to saturošus produktus,
- ierobežojiet uzturā cukuru un to saturošus produktus.

Čia sēklu pudiņš

3 ēd.k. čia sēklu

1 tējk. vaniļas ekstrakta

1 ēd.k. šķidra medus vai kļavu sīrupa (pēc izvēles)

250 ml augu piena

 

Ogu un čia sēklu džems (1 krūze jeb 300g)

3-4 mīkstas žāvētās dateles, bez kauliņa, saspaidītas

80 ml ūdens

250 g saldētu ogu (avenes, zemenes, mellenes, kazenes, upenes)

2 ēd.k. čia sēklu

Saspaidītās dateles liek nelielā panniņā, pielej ūdeni un uzvāra. Pievieno pārējās sastāvdaļas, samaisa, uzkarsē līdz viss uzvārās. Noņem no plīts un noliek malā uz 15 minūtēm, lai džems sabiezē, atstājot pannas vāciņu pusvirus un ik pa laikam apmaisot, lai masa būtu viendabīgāka. (Ja džemu vēlas pavisam viendabīgu, īpaši, ja izmanto lielas ogas kā zemenes vai kazenes, sablendē ar rokas blenderi). Slēgtā traukā ledusskapī var uzglabāt līdz 5 dienām.

Melleņu ātrais ievārījums

150 g svaigu vai saldētu melleņu

1 ēd.k. citrona sulas

2 tējk. kļavu sīrupa

1 tējk. malta kardamona

1 tējk. vaniļas ekstrakta

Ogas un visas sastāvdaļas ieber katliņā vai nelielā panniņā, uzkarsē un uz lēnas uguns pavāra 5 minūtes. Var pasniegt ar pankūkām kopā ar nesaldinātu jogurtu, mandeļu skaidiņām, piparmētras lapiņām.

Ābolu un ogu ievārījums

2 āboli, nomizoti, serde izņemta, sagriezti nelielos gabaliņos

¼ tējk. malta kanēļa

100 g saldētu aveņu vai citu ogu (der jebkādas)

2 ēd.k. kļavu sīrupa

Ābolus un kanēli liek katliņā vai nelielā panniņā ar nelielu daudzumu ūdens (nepārspīlējot – tikai daudz, lai āboli nepiedeg!) un uz vidēji lielas uguns, ik pa laikam apmaisot, lai nepiedeg, ļauj vārīties aptuveni 20-25 minūtes jeb līdz āboli kļuvuši mīksti.

Iemaisa saldētās ogas un kļavu sīrupu, pavāra vēl aptuveni 10-15 minūtes, ik pa laikam apmaisot un saspaidot lielākās ogas (piemēram, zemenes) ar dakšiņu. Kad ievārījums sasniedzis vēlamo konsistenci, noņem no uguns. Masai atdziestot, ievārījums turpinās sabiezēt.

Var izmantot pie brokastu putras, granolas, čia pudiņa, cepot banānmaizi, uz grauzdētas maizes šķēles kopā ar riekstu sviestu vai pankūkām. Slēgtā traukā ledusskapī var uzglabāt 5-7 dienas.

Vasaras ogu ievārījums

400 g saldētu vasaras ogu

3 ēd.k. kļavu sīrupa vai šķidra medus

2 ēd.k. čia sēklu

Ogas un kļavu sīrupu liek katliņā vai nelielā panniņā, uz vidējas uguns uzkarsē un pavāra 5-10 minūtes līdz ogas kļūst mīkstas. Noņem no plīts un saspaida ogas ar dakšiņu (vai kartupeļu biezputras stampiņu), pievieno čia sēklas, uzliek atpakaļ uz plīts un uz mierīgas uguns pavāra vēl 15 minūtes, ik pa laikam apmaisot. Noņem no plīts un atdzesē.

Ja vēlas pikantāku, var pievienot nedaudz ingvera vai rīvētu citrona miziņu.