Raidījuma skanēšanas laikā variet sazināties, zvanot uz tālruņa numuriem 67222888, 67225599, kā arī aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Marinēt, skābēt vai saldēt? Izmantot jau par klasisku vērtību kļuvušās Ņinas Masiļūnas receptes vai interneta pavārgrāmatas? Raidījumā Kā labāk dzīvot runājam par jaunākajām konservēšanas tendencēm, stāsta kulinārijas un gastronomijas speciāliste, populāru pavārgrāmatu autore, žurnāliste Iveta Galēja, pa tālruni sazināmies ar uztura speciālisti Lieni Sondori un Dārzkopības institūta vadošā pētnieci Augļu pārstrādes un bioķīmijas nodaļas vadītāju Daliju Segliņu.

"Šobrīd cilvēki atgriežas pie vecajām un vienkāršajām konservēšanas receptēm," atklāj Iveta Galēja un arī atzīst, ka garšvielu kvalitāte ir daudz labāka un garšvielu klāsts ir daudz bagātāks. Pipariem ir cits asums un tas saistīts ar to, ka garšvielas ir daudz svaigākas.

Iesācējiem Iveta Galēja iesaka, ka dārzeņu un ogas labāk meklēt tirgu, skatīties, kurš nav pārpircējs, tad dārzeņi būs svaigāki. Lielveikala dārzeņi nav derīgi konservēšanai.

“Nezinātājam sākt ar lielveikala gurķi – var dabūt traumu uz visu mūžu. Labāk atrast savu zemnieku, pie kura iegādāties,” uzskata Iveta Galēja.

Iveta Galēja iesaka vienkāršu gurķu marinēšanas recepti, izmantojot krāna ūdeni

Litra burkā saliek gurķus, pieliek garšvielas, kuras patīk, bez pipariem un lauru lapām, pievieno arī sinepju sēkliņas, krustnagliņas, diļļu zariņus, reizēm pētersīļus, arī estragona zariņu. Kad viss burkā iekša, uz litra burciņu liek deserta karoti sāli, tējkaroti cukura, septiņas ēdamkarotes 9% galda etiķi. Uzlej ūdeni. 5-7 pasterizē 75 grādu temperatūrā ūdenī.

Iveta Galēja arī atklāj, ka burkas nekarsē, bet izmazgā ar tik karstu ūdeni, kāds tek no krāna.

Uztura speciāliste Liene Sondore savukārt iesaka zaļumu pesto recepti

Liek blenderī dažādus zaļumus, kas šobrīd pieejami. Liene Sondore norāda, ka viņa arī pievieno nedaudz baziliku, diļļu kātus, kas dod atšķirīgu garšu. Viņa nepievieno ne sieru, ne riekstus. Visu blenderē un pievieno labas kvalitātes olīveļļu, var kādu piparu vai ķiploka daiviņu pievienot. Zaļo masu liek mazajos speciāli saldēšanai paredzētajos maisiņos vai trauciņos un liek saldētavā. Jārēķinās, ka eļļu vajadzēs daudz!

Iveta Galēja piebilst, ka var arī stikla burciņas likt pesto saldētavā, tikai burciņu nedrīkst piepildīt līdz augšai.

Vēl daži padomi:

  • Saldēšana – viens no vienkāršākajiem konservēšanas veidiem.
  • Konservēšanai stēviju neiesaka.
  • Interneta receptēm ne vienmēr var uzticēties.
  • Kazenes piemērotas sīrupam, ievārījumam, var gatavot, izmantojot tās pašas receptes, kā konservējot avenes.
  • Visu, kas ir zaļš un balts, iesaka blanšēt, tā var iegūt ļoti kraukšķīgus, piemēram, puķāpostus, pākšu pupiņas.
  • Konservējot ļoti svarīga tīrība! Rūpīgi jāizvērtē, vai vāciņu izmantot atkārtoti. Vāciņam jābūt sausam.