Augļus un dārzeņus pagrabā noteikti jāglabā atsevišķi. Kartupeļus no maisiem jāizber, skaidro Aldermaņa dārzniecības vadītāja Vija Rožukalne raidījumā Kā labāk dzīvot.
Augļus un dārzeņus pirms novietošanas pagrabā nekādā ziņā nevajag mazgāt. Tas tikai sekmē pūšanu. Augļiem ir dabīgs vaska slānītis, mazgāšana tikai to noārda.
Lai arī mūsdienās veikalā jebkurā sezonā ir pieejams jebkurš auglis un dārzenis, tomēr ir tik labi, ja zini, ka pagrabā stāv kaste ābolu, pāris maišeļi kartupeļu un pašu gatavotu salātu un ievārījumu burkas. Tomēr ne katrs mājas pagrabs būs derīgs pārtikas glabāšanai. Raidījumā Kā labāk dzīvot par to, kā pareizi uzbūvēt pagrabu un kā tajā vislabāk uzglabāt augļus, dārzeņus un konservus, stāsta Aldermaņa dārzniecības vadītāja Vija Rožukalne un arhitekts Valdis Liepa.
Speciālisti norāda, ka pagrabs noteikti vasara jātīra. Vecos pagrabos tīrīšanai vajadzētu izmantot oksidējošas vielas, piemēram, zilos graudiņus. Var kā senie latvieši - ar degošu kadiķa zaru izdezinficēt savu pagrabu. Spēcīgas garšvielas var likt pagrabā – kanēli, krustnagliņas. Tāpat pagraba sienas var balsināt ar kaļķi. Tas arī ir dezinficējošs līdzeklis.
Veidojot pagrabu, arhitekts iesaka betonēt grīdu. Tā viegli kopjama un arī grauzējiem grūtāka iekļūšana. Būvējot ēku, pagrabam vajadzētu veidot atsevišķu ieeju no ārpuses.
Ieteikt
Latvijas Radio aicina izteikt savu viedokli par raidījumā dzirdēto un atbalsta diskusijas klausītāju starpā, tomēr patur tiesības dzēst komentārus, kas pārkāpj cieņpilnas attieksmes un ētiskas rīcības robežas.
Komentāri (2)
Pievienot komentāru
Pievienot atbildi
Lai komentētu, ienāc arī ar savu draugiem.lv, Facebook vai Twitter profilu!
Draugiem.lv Facebook Twitter