Vai esat ēduši rondīnus un zināt, kā izskatās lufa? Pasaulē, kā izrādās, ir daudz neparastu dārzeņu un daži no tiem beidzot ir nonākuši arī uz mūsu galdiem. Vairāk par eksotiskajiem ēdienkartes papildinājumiem runājam raidījuma Kā labāk dzīvot dārzeņu nedēļas ceturtdienā.

Dārzkopības speciāliste no saimniecības "Neslinko" Saiva Pekuse iesaka audzēt smilšu tomātu. Tā īpatnībā – aug nabadzīgā augsnē. Garšīgs svaigai ēšanai, gatavo arī ievārījumus. Lielākais atklājums viņai pašai bijis ličijtomāts.

Saiva Pekuse iesaka arī audzēt baklažānus, bet jāatceras, ka šie ir dārzeņi, kas jānovāc negatavi.

Dārzkope Marija Tocupe iesaka sākt ar neparastākiem salātiem, piemēram, pakčoju, mizūnu, kas līdzinās rukolai, bet ir maigāka, arī mibūnu. Marija Tocupe audzē arī salātus toksoju, kas aug arī zem sniega līdz pat - 9 grādiem.

Vēl Latvijā var audzēt arī inku gurķus, kā arī gurķa radinieku melotriju, kas jau ir diezgan izplatīts dārzenis Latvijā.

Pieredzē dalās arī Elīza Ilze Malceniece, viņa audzē dažādus eksotiskus dārzeņus un pieredzi to audzēšanā smēlusies gan Dienvidāfrikā, gan Francijā.