Raidījuma skanēšanas laikā varat sazināties, zvanot uz tālruņa numuriem 67222888, 67225599, kā arī aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.
Kā starp āmuru un laktu, tā varētu raksturot situāciju, kādā nonākuši Latvijas piensaimnieki, jo cenu pieaugumu pienam un piena produktiem, kas noteikti pārsniedz pašlaik jau tā augstos inflācijas rādītājus, nebūs pamanījis vien tas, kas pienu nepērk vispār. Ja cena produktam augsta un cilvēku pirktspēja ir tāda, kāda ir, iespēja piena pakai palikt veikala plauktā stipri palielinās. Tas būtu tas āmurs, bet vēl jau ir lakta, un par to, kas pircējam paliek neredzams, bet tiešā veidā ietekmē piena un tā produktu cenu par to skaidrojam raidījumā Kā labāk dzīvot.
Skatoties statistikas datu ailēs, var rasties priekšstats, ka runas par Latvijas piensaimniecības drīzo galu ir nepamatotas. Izslaukumi aug, iepirkuma cena arī, ko var vairāk vēlēties? Tad kāpēc ganāmpulku skaits turpina samazināties, bet piena cena veikalā palielināties? Situāciju piena lauksaimniecībā raksturo un analizē Latvijas piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks, Agroresursu un ekonomikas institūta Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja, asociētā profesore Ingūna Gulbe un „Food Union” grupas pārstāvis A/S „Rīgas piena kombināts” padomes priekšsēdētāja vietnieks Harijs Panke.
Sazināmies ar visražīgākā piena govju ganāmpulka īpašnieku. Tā ir Kļaviņu ģimenes saimniecība "Ceriņi" Rūjienas pusē – šajā saimniecībā aizvadītajā pārraudzības gadā vidēji no katras govs ieguva 15 602 kg piena. Stāsta saimniecības īpašnieks Aldis Kļaviņš.
Ieteikt
Latvijas Radio aicina izteikt savu viedokli par raidījumā dzirdēto un atbalsta diskusijas klausītāju starpā, tomēr patur tiesības dzēst komentārus, kas pārkāpj cieņpilnas attieksmes un ētiskas rīcības robežas.
Komentāri (3)
Es ar acu kaktinj paglūnēj apkārt- vai daudz to dzirdēj? Jo manā rajonCentrā kur krievValodu neizdzirdēt katru gadu, daudzi sorosītu sadezinformēti nacisti mohn vnk nezināj par šo lielisko Putina Atbalstu. Nu gaidīsim tad to Putleru, kam laikam vienīgajam te rūp latvju piensaimniecīb.
Grūti klausīties puspatiesības. Konkrēti - skaidrojumu par saldējumu un augu tauku atpazīšanu. Ar tiem ir kāda viltīga lieta - informācijai tiek izmantoti dažādi vārdi vai to kombinācijas. Tie ir - augu tauki, transtauki, hidrogenētie tauki, iespējam, ka galvu jauc arī termins "piesātinātās taukskābes". Skaidri nesaprotot šos vārdus, var rasties neapzināts apjukums, kas nobloķē vēlmi pareizi saprast lasīto. Eksistē arī komercnoslēpumi. Tas viss kopā traucē saredzēt un atklāt patiesību. Savukārt, dzirdētais skaidrojums spilgti parāda kopējās tendences - neatklāt patiesību. Tas ir ne tikai šajā gadījumā, bet, diemžēl, daudzās citās jomās.
Konkrēta pieejamā informācija par taukiem un lietotajiem vārdiem:
"Trans taukskābes pārtikas produktos rodas no trim galvenajiem avotiem:
- Baktēriju izraisīta nepiesātināto taukskābju pārveidošanās atgremotājdzīvnieku (piemēram, govju un aitu) gremošanas orgānos (līdz ar to trans taukskābes nokļūst šo dzīvnieku taukos, gaļā un pienā);
- Augu eļļu rūpnieciska hidrogenēšana vai sacietināšana, lai ražotu margarīnus un tauku pastas;
- Tauku karsēšana, pārtikas produktu cepšana eļļā augstā temperatūrā.
Tādējādi trans taukskābes ir sastopamas liellopu gaļā, aitas un jēra gaļā un taukos, šo dzīvnieku pienā, pārtikas produktos, kas ir ražoti no šo dzīvnieku piena un gaļas, margarīnā, tauku pastās, cepumos, pīrāgos, kūkās un citos konditorejas izstrādājumos, kā arī ceptos pārtikas produktos.
Sirds slimības
Daudzi pētījumi pierāda, ka trans taukskābes, tāpat kā piesātinātās taukskābes paaugstina „sliktā” holesterīna līmeni asinīs, tādējādi palielinot koronārās sirds slimības risku. Bet atšķirībā no piesātinātajām taukskābēm, trans taukskābes samazina „labā” holesterīna līmeni un paaugstināta asins triglicerīdu līmeni, kas ir saistīts ar paaugstinātu koronārās sirds slimības risku.
Tātad līdzvērtīgs daudzums (vienā gramā) trans taukskābju var palielināt koronārās sirds slimības risku vairāk, nekā piesātinātās taukskābes.
Uzņemiet pēc iespējas mazāk!
Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (EFSA) ir uzsver, ka trans taukskābes palielina sirds slimību risku, un šā iemesla dēļ trans taukskābju uzņemšana no visiem avotiem jāsaglabā pēc iespējas zemāka. Pārtikas ražotājiem ir jāturpina trans taukskābju aizstāšana pārtikas produktos ar citiem tauku veidiem. /Avots: LR Veselības ministrija www.eufic.org"\
TAČU!!! TRANSTAUSKĀBJU DAUDZUMS NETIEK UZRĀDĪTS TABULĀS 100 g, bet, IR ĪPAŠI uzrādītas vien piesātinātās taukskābes, kas IR nepieciešamas, jo arī "sliktais holesterīns" atbilstošā līmenī mūsu organismam ir vajadzīgs. NAV LABI, TO, KAS VAJADZĪGS, DĒVĒT PAR SLIKTO. VISSLIKTĀKIE TAUKI TAČU IR HIDROGENĒTIE TAUKI. UN... TIEŠI AUGU TAUKI TIEK VISPLAŠĀK IZMANTOTI RŪPNIECISKAJĀ RAŽOŠANĀ.
Paldies par iespēju!
Pievienot komentāru
Pievienot atbildi
Lai komentētu, ienāc arī ar savu draugiem.lv, Facebook vai X profilu!
Draugiem.lv Facebook X