Raidījuma skanēšanas laikā varat sazināties, zvanot uz tālruņa numuriem 67222888, 67225599, kā arī aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.
Turpinot sarunas par rupjmaizi, šoreiz raidījumā runājam par rupjmaizi un cilvēka veselību – vai ir ļaudis, kuriem ēst rupjmaizi tomēr nebūtu ieteicams, un vai rupjmaize patiešām ir tik ļoti vērtīga, kā pieņemts uzskatīt. Skaidrojam, kā izvēlēties veselīgāko rupjā maluma miltu maizi un kas ir tas vērtīgākais latviešu tradicionālajā rupjmaizē. Speciālistiem jautājam, vai mums būtu jāsatraucas par to, ka visbiežāk tradicionāli ceptās maizes garoza ir melna jo melna un tas nozīmē, ka visai bagātīgi satur veselībai kaitīgās kancerogēnās vielas. Griezt melno garoziņu nost? Bet kā ēdīsi rupjmaizi bez garozas? Un kā vērtēt dažādus rupjmaizes našķus – vai tie būtu vērtīgāki, piemēram, par šokolādi?
Sarunas par rupjmaizi ar LU asociēto profesori, Pārtikas ķīmijas centra vadītāju Idu Jākobsoni un dietoloģi, Uzturzinātnes speciālistu biedrības pārstāvi un P. Stradiņa slimnīcas Dietoloģijas dienesta vadītāju Lailu Meiju.
Kāpēc rupjmaize ir tik vērtīga? Pierādījumi un pētījumi par rudzu maizes spēku un pozitīvo ietekmi uz veselību liecina, ka rupjmaize ir ieteicama sirds un asinsvadu slimniekiem. Tā iedarbojas profilaktiski - palīdz mazināt holesterīnu, regulēt cukura līmeni asinīs, kontrolēt sāta sajūtu, regulēt vēdera izeju. Bet tāda rupjmaize, kur daudz šķiedrvielu, maz pievienoti cukuri un nav arī melnās garozas.
Somijā ir teiciens: „Tas ir vīrs, kuram dūrē rudzi!”, tas nozīmē, ka cilvēks ir spēcīgs un izturīgs.
Runājot par rupjmaizes našķiem, speciālistes atzīst: riekstus un žāvētos augļus ēdīsim atsevišķi un rupjmaizi atsevišķi. Nav veselīgi ēst maizi, kurā ir daudz žāvētu augļu. Cepti žāvēti augļi palielina slikto vielu daudzu maizē. Bet, ja jāizvēlas našķus – labāk uzēst šokolādi, nevis baltmaizi.
Ne visi cilvēki panes rudzu skābumu, tāpēc rudzu miltiem liek klāt citus miltus – kviešu, auzu u.t.t. Maizes ražotājiem vajadzētu sadarboties ar uzturzinātniekiem, lai maize būtu gan garšīga, gan veselīga.
Justīnes Savitskas ierakstā par to, ka rupjmaizi iesaka vīriešiem, lai kavētu prostatas vēža, kas ir biežākā ļaundabīgā onkoloģiskā slimība vīriešiem Latvijā, attīstību. Zinātnieki domā, ka slimības attīstību var kavēt, mainot uzturu. Latvijā pēta, kā prostatas vēža attīstību ietekmē pilngraudu rudzu maize.
Saslimšanai ar priekšdziedzera vēzi ir reģionālas atšķirības. Visvairāk gadījumu ir attīstītajās valstīs – Austrālijā, Jaunzēlandē, Eiropas ziemeļu un rietumu daļā, kā arī Ziemeļamerikā. Vismazāk - Āzijā. Prostatas vēzis ir hormonatkarīgs audzējs, to var ietekmēt gan ar medikamentiem, gan uzturu. Kāpēc Latvijas zinātnieki pievērsušies pilngraudu rudzu maizei. Pētījumi vēl ir pašā sākumā, kopā ar Austrumu slimnīcu un Rīgas Stradiņa universitāti iegūti dati par 50 prostatas vēža pacientiem, kuriem uzturā bija jālieto pilngraudu maize. Tai izmanto visas grauda sastāvdaļas - tīrītus, nelobītus labības graudus.
Ieteikt
Latvijas Radio aicina izteikt savu viedokli par raidījumā dzirdēto un atbalsta diskusijas klausītāju starpā, tomēr patur tiesības dzēst komentārus, kas pārkāpj cieņpilnas attieksmes un ētiskas rīcības robežas.
Pievienot komentāru
Pievienot atbildi
Lai komentētu, ienāc arī ar savu draugiem.lv, Facebook vai X profilu!
Draugiem.lv Facebook X