Sarkans, apaļš un ar zaļu micīti. Tā pavisam vienkārši mēs varam aprakstīt dārzeni, kas patiesībā ir oga – tomātu Tomēr sen jau pagājuši tie laiki, kad tomāti bija tikai sarkani. Par jaunām tomātu šķirnēm un tendencēm tomātu audzēšanā, saruna raidījumā Kā labāk dzīvot. Kā tikt pie bagātīgas tomātu ražas, stāsta pieredzējušās tomātu audzētājas Elga Bražūne un Linda Grotupe un jaunā tomātu audzētāja Zane Pekuse.

Daži pieredzējušo audzētāju ieteikumi:

  • Ja šķiet, ka tomāti nogatavojas lēni, tie jāatsedz saulei. Nevajag nolasīt visus gatavos augļus, jo tie izdala dabīgo etilēnu un veicina citu tomātu gatavošanos. Var ienest ābolus siltumnīcā, tie arī izdala dabīgo etilēnu, kas veicinās tomātu gatavošanos.
  • Vasarā siltumnīcu nevajag vērt ciet ne dienu, ne nakti. Lai vēdinās! Naktī pievērt ciet siltumnīcu vajadzētu, kad sola zem plus 10 grādiem.
  • Tomātu sēklas pirms sēšanas pavasarī nevajag kodināt, ja tā nav komercražošana. Var dezinficēt zilajos graudiņos vai spirtā.
  • Komercražotāji hibrīdšķirņu audzēšanai izmanto minerālmēslus, tās šķirnes, ko audzē mazie audzētāji, neizmanto pilnvērtīgi minerālmēslus un arī garša stipri mainīsies.
  • Lai tomāti būtu atbilstoši šķirnei, garšīgi un bez serdēm, var uzzināt tomātu audzētāju ziemas seminārā janvāra pēdējā sestdienā. Seminārs parasti notiek Zinātņu akadēmijas telpās. Informāciju varēs atrasts mājaslapā neslinko.lv.
  • Agrotehnika un augsne tomātu audzēšanā ir svarīga, ko barojam, to saņemam.
  • Ja augsne ir par skābu, tomāti neuzņem vajadzīgos mikroelementus. Tomātiem vajadzīgs neitrāls ph līmenis, tam jābūt 6-6,3. pH līmenis zem 6 ir par mazu.

Gadskārtējā lielīšanās ar tomātiem notiks divos tradicionālos pasākumos – izstādē “Tomāti 2019” Latvijas Dabas muzejā, kas notiks no 21. līdz 25. augustam, un tomātu svētkos Brenguļos. Vasara noslēgsies ar tomātu zupu Brenguļos 31. augustā.

Raidījums tapis ar Eiropas Savienības un Eiropas Parlamenta atbalstu.