Kā iegādāties labu kafiju? Vai dārgākā vienmēr ir labākā? Vai mājas apstākļos vispār var pagatavot lielisku kafiju? Par kafijas pagatavošanu un kādu kafiju labāk izvēlēties, raidījumā Kā labāk dzīvot  stāsta barista Andris Petkēvičs un uztura speciāliste, Latvijas Universitātes pasniedzēja Irēna Putniņa.

"Latvijā vidēji statistiski cilvēki ir tendēti dzert vidēji grauzdētu kafiju un rūgtāku kafiju. Skābums un augļu garša maina kafijas garšu. Arī no pagatavošanas ir atkarīga garša un ietekme uz veselību," skaidro Irēna Putniņa. "Par kafiju ir daudz pētījumi. Šobrīd pētījumi vairāk norāda uz kafijas pozitīvajām īpašībām pie noteikta kofeīna daudzuma diennaktī."

Ja diennaktī patērējam vidēji līdz 400 miligramiem kofeīna, tam ir pozitīvā ietekme. Ja dzeram par daudz, var nodarīt sev pāri. Svarīgi, kādu kafiju dzer.

Šobrīd uzskata, ka labi ir dzert filtrētu kafiju, kas pasargā no problēmām ar holesterīnu, jo kafija ir taukains produkts, satur zināmas eļļas, kas spēj ietekmēt holesterīnu. Papīra filtrs aiztur šīs eļļas.

Pietiekami laba cilvēka veselība skaitās arī šķīstošā kafija granulās.

Labas ir tās kafijas, kas pagatavotas speciālās mašīnās ar noteiktu ekspozīcijas laiku, tad ietekme uz maltu kafiju būs pietiekami adekvāta.

Vissliktākā ir tā kafija, ko aplejam krūzītē un ilgi turam uz galda neizdzertu.

Kafijas preskrūze ir labākā alternatīva “čupiņkafijai” krūzē.

"Filtra kafija ir labākais, ar ko iesākt, ja gribas iepazīt un kļūt par savas kafijas saimnieku. Tad tikt līdz automātam, jo, lai tasīte kafijas būtu garšīga, kvalitatīva un jūs iepriecinātu, ir jāzina vairāk, nekā nospiest automāta podziņu," bilst Andris Petkēvičs.

Kafija ir rituāla produkts, vienkārši podziņas piespiešana ir mīts. Katram aparātam ir vajadzīga pieregulēšana katram pupiņu veidam, ko iegādājas. Ir vajadzīgas zināšanas un iemaņas arī, lai saprastu, ko gribi krūzītē dabūt.

Patreiz kafija bez cukura un piena skaitās labs dzēriens, pie nosacījuma, ja cilvēks panes kafiju. Kad kafijai pievieno pienu un cukuru, tas jau ir saldināts dzēriens, kur bieži slēpjas liekās kalorijas.

Ja gribas dzert kafijas dzērienu, būtu labi cukuru nelikt nemaz, jo arī putotā pienā ir ir gan piena cukurs un tauki, kā arī papildus kalorijas. Šis kafijas dzēriens nes sevī ne tikai kafiju un ūdeni

Populāri izmantot alternatīvos pienus. Daudzi labi garšo kopā ar kafiju. Tās ir jaunas garšu kombinācijas, kas fantastiski sadzīvo ar kafiju.

Kafijas skābumam var būt dažādas kvalitātes. Tās mēdz būt dažāds un ļoti garšīgs. Barista salīdzina kafijas skābenumu ar ogu skābenām garšām. Negatīvais skabenums varētu būt kā zaļi āboli vai negatavas jāņogas. Ja paņemam saldas upenes vai īsti gatavu laimu, tā ir cita garša, kas kafijā ir labas un sadzīvo ar pamatgaršām. Skābenuma kvalitāte ir svarīga.

Recepte pēc klausītājas lūguma

Viens no svarīgākiem aspektiem garšīgai kafijai ir kvalitāte – svaigi grauzdēta, svaigi samalta. Vēlams izvēlēties gaiši grauzdētu, kas dod dažādas garšas, rupju samaltu, to apliet ar ūdeni un ļaut ievilkties. Var pievienot piedevas atkarībā no sezonas. Garšvielas varētu būt labs papildinājums aromātiskai kafijai ziemas sezonā, vasarā kafiju var atdzesēt, izfiltrēt caur papīra filtru un pievienot Latvijas ogas.