Raidījuma skanēšanas laikā varat sazināties, zvanot uz tālruņa numuriem 67222888, 67225599, kā arī aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Visām sēnēm ir līdzīga uzturvērtība, tajās ir daudz ūdens, tās ir labs B vitamīna avots. Ja sēnes ir augušas saulē, tajās var būt arī D vitamīns,” skaidro uztura speciāliste Eva Kataja raidījumā Kā labāk dzīvot.

Tāpat sēnēs ir antioksidanti, arī ēdot, tās ir derīgas iekaisuma mazināšanai. Eva Kataja arī norāda, ka kaloriju ziņā sēnes ir ļoti liesas, tajā pašā laikā attiecīgi pagatavotas – sātīgas.

Arī veģetārās pavārmākslas skolotāja Dita Lase piekrīt, ka sēnes ir sātīgas pašas par sevi, nav obligāti pār tām jāizgāž visa krējumburka.

Gailenes, bekas un baravikas pietiek apcept vien piecas līdz septiņas minūtes, lai iztvaiko liekais mitrums. Tad sēnes saglabā savu uzturvērtību. Šādas apceptas sēnes Dita Lase liek maisiņos un saldē. Savukārt žāvētās sēnes labi noder zupās vai tās var saberzt un tad sēņu pulveri lieto kā garšvielu. Piemēram, samaisa ar krējumu.

Dita Lase iesaka arī pagatavot sēņu čatniju – pikantu mērcīti, ko var likt pie sāļām uzkodām. Vajadzēs 800 gramu dažādu uzreiz cepamu sēņu – gailenes, bekas, čigānenes, bērzlapes. Ja trāpās arī alksnenes, tās jānovāra. Var izmantot arī šampinjonus. Klāt liek 2 – 3 saldskābus ābolus, sīpolus, ķiplokus, mazliet cukura vai rozīņu. Saliek garšvielas pēc patikas – čili, ingvers, pipari, jo čatnijam jābūt asam. Vēl pievieno tējkaroti sāls un visu savāra. Vāra apmēram stundu. Viss pārvērtīsies ievārījumam līdzīgā masā, ko tad pilda mazās burciņās. Būs pikanta uzkoda.

Tā nebūs vitamīnu bumba, bet ne jau tikai vitamīnus mums vajag.