Raidījuma skanēšanas laikā varat sazināties, zvanot uz tālruņa numuriem 67222888, 67225599, kā arī aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Soja un sojas produkti ir paguvuši iemantot gan kvēlus atbalstītājus, gan noliedzējus. Vai ir vērts un kā vislabāk izmantot soju, gatavojot maltīti - par to šodien raidījumā. Sarunā piedalās uztura speciāliste Eva Kataja un ajūrvēdas speciāliste Ērika Erenpreiss.

Svarīgi, lai uzturā būtu pietiekami daudz olbaltumvielu,  pie tam – vislabāk, ja tās būtu pārsvarā no augu nevis dzīvnieku olbaltumvielām.

Bet -  tai pat laikā sojā ir vielas, kas kavē olbaltumvielas uzsūkšanos organismā, tāpēc uztura speciāliste Eva Kataja, ieteic ļoti padomāt, pirms lieto sojas produktus savā ēdienkartē.

Diemžēl, vairāk nekā  90% no sojas  pasaulē ir ģenētiski modificēta. Soja  visvairāk tiek  apstrādāta  ar pesticīdiem. Ja uzturā izmantojam sojas produktus – noteikti jāskatās, lai tie būtu organiski – bioloģiski audzēti. Soja ir lēts produkts, tāpēc to liek klāt daudziem produktiem, lai palielinātu to masu.

No sojas var pagatavot – pienu, sieru, saldējumu, jogurtu, pievieno šokolādē. Ārzemēs tā r ir kļuvis par modes tendenci – lietot sojas produktus, kafejnīcā, piem. pasūta kafiju ar sojas pienu. Kā ikdienas piena aizstājēju E.Kataja neiesaka lietot.

Soja noder veģetāriešiem. Ērika ir veģetāriete ar 20 gadu pieredzi. Visvairāk viņa lieto tofu sieru. Gatavojot ēdienus ar tofu, ēdiens kļūst bagātāks, vienīgi – svarīgi lietot  garšvielas, skaidro Ē.Ērnpreiss. Ajūrvēdas virtuves pārzinātāja Ērika Ērenpreisa iesaka sojas produktus termiski apstrādāt.

Toties sojas pienu viņa nelieto, jo uzskata, ka nav nepieciešams aizvietot  īsto pienu ar sojas pienu. Ērenpreisa neiesaka lietot arī sojas šokolādes.

Soja ir bagāta ar izoflavoniem, kas samazina iespēju saslimt ar prostatas vēzi. Un šīs vielas labi iedarbojas uz sirds asinsvadu sistēmu. 25 gramu sojas proteīnu dienā var palīdzēt samazināt holesterīna līmeni. Pāris porcijas sojas piena dienā, riekstu, siera, tofa ir neatņemama daļa diētā, lai samazinātu holesterīna līmeni. Rezultātā šie produkti samazinās sirds saslimšanas iespējas.