Raidījuma skanēšanas laikā varat sazināties, zvanot uz tālruņa numuriem 67222888, 67225599, kā arī aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Nopietni zinātniski pētījumi liecina, ka regulāra šokolādes ēšana, ir labvēlīga cilvēka labsajūtai, sirds veselībai un pat uzlabo atmiņu. Bet kā vienmēr ir nianses. Kādu šokolādi ēst un cik daudz tās būtu jāpatērē, lai panāktu pozitīvu ietekmi uz organismu, skaidrojam raidījumā Kā labāk dzīvot. Raidījuma viesi: Pūres šokolādes muzeja gides Madara Mieze un Latvijas Diētas ārstu asociācijas valdes priekšsēdētājs Andis Brēmanis. Sazināmies ar šefpavāru Ēriku Dreibantu.

Tumšā šokolāde – ja ir vismaz 54% kakao pulvera tās saturā. Jo tumšāka šokolāde, jo vairāk kakao pulvera, jo veselīgāka tā ir. Vienīgais kreņķis – tā ir rūgtāka un sliktāk garšo.

"Ar cukuru un pienu kombinējot, dabū to, ka 100 gramus šokolādes cilvēks mierīgi nograuž. Pamēģiniet tumšo šokolādi tik daudz apēst! Tieši dažādās piedevas rada problēmas cilvēkam," norāda Andis Brēmanis.

Ja cilvēks nestrādā fizisku darbu, bet tikai veic ap 8000 soļu, var apēst vienu vai divas šokolādes "končiņas" dienā. 

Šokolādei jāpieiet kā našķim, tas nebūs pamatēdiens. Kā papildinājums - ļoti jauks. Ārsts atzīst, ka saviem pacientiem saka, ka viņu rīcībā ir slejiņa dienā no tāfelītes. Tie būtu ap 20 g. Tumšā šokolāde, kurā 70 – 80% kakao.

Kā sevi ierobežot, lai nepatērētu pārāk daudz piena šokolādes, kas ir mazāk kvalitatīva? Viena iespēja - ierobežot sevi pirkt šokolādi, otra - pakāpeniski paaugstināt "rūgtuma procentus".

"Garšas īpašības mainās. Ja apzināti sākat lietot biežāk tumšo šokolādi, 70 un vairāk procentu, pirmā reizē liekas, ārprāts, kā kaut ko tik rūgtu var ieēst, bet pamazām, pamazām garšas sajūta nostiprinās. Tad trāpās piena šokolāde un sajūta ir tāda - var jau būt salda, bet kur tik saldu var uztaisīt," norāda Andis Brēmanis.

Ēriks Dreibants atzīst, ka šokolāde ir viens no garšīgākajiem kulinārijas produktiem un tas jābauda desertos, cik var. Protams, ar zināmu mēru. 

"Ja ir bijusi ne pārāk laba maltīte, bet uztaisa beigās garšīgu desertu, tas var izglābt visu situāciju. Deserts ir restorāna ēdienkartes svarīga sastāvdaļa. Un 80% desertu ir pievienota šokolāde," bilst Ēriks Dreibants

Viņš piedāvā mājās viegli pagatavojama deserta ar šokolādi - šokolādes fondanta - recepti.

200 g šokolādes (70%), 200 g sviesta, 100 g cukura, 100 g miltu, 6 olas.

Olas saputo ar cukuru, izkausē sviestu, uzmanīgi ūdens peldē kausē šokolādi (pārkarsēta šokolāde vairs nebūs derīga).

Savieno sviestu ar šokolādi, pievieno šo maisījumu saputotajām olām, kā arī pievieno miltus. Ar mikseri vai roku lēni maisot, izveidosies bieza masa. To liek traciņos un cepeškrāsnī 200 grādos cep 10 - 12 minūtes.

Cilvēkiem patīk, ka izceptu šokolādes fondantu pārgriež un iztek šokolāde. Pavāru triks - ielej masu formītē un pa vidu ieliek vēl šokolādes gabaliņu. Tas izkusīs un iztecēs.

Lieliski garšo ar saldējumu!

Fondantu pasniedz siltu. Atdzisušie cepumi jau būs kēksiņi.