Ziemā, kad dabisko vitamīnu rezerves organismā pakāpeniski izzūd, graudu un sēklu diedzēšana un dīgstu lietošana uzturā ir ļoti labs veids, kā, pavasari gaidot, vairot enerģiju un stiprināt savu veselību. Raidījumā Kā labāk dzīvot padomi, kādus zaļumus vislabāk diedzēt un kā to izdarīt. Studijā veģetārās pavārmākslas skolotāja Dita Lase un bloga upene.lv autore Annija Mihelsone.

Sēklas var diedzēt visu gadu, bet visbiežāk to dara pavasarim tuvojoties.

Dīgstus, ko ēd ar visu graudu, zemē nediedzē.

Pirms diedzēšanas sēklas ir jāizmērcē, sīkākām pietiek ar dažām stundām, lielākām - vajadzēs atstāt uz nakti.

Galvenās kļūdas audzējot mazos dīgstiņus – pārlaista. Vai arī izkaltē.

Vajag katrai sēkliņai un graudiņiem vajag savu „dobīti” jeb diedzējamo trauciņu.

Dīgstus, ko ēd ar visu graudu, zemē nediedzē. Dīgstus, ko ēd ar visu sēliņu, visbiežāk diedzē burciņā. Pēc tam burciņu var apgriezt otrādi, lai liekais ūdens notek. Sēkliņas vajag apmaisīt un sekot, lai nav par maz vai daudz mitruma.

Dita Lase iesaka pagatavot rīvētus burkānus ar diedzētām saulespuķu zaļajām lapiņām. Vai arī ar sēkliņām sacpeti kartupeļi, kuros iemaisa biešu un ķiploku dīgstus.

Diedzēšanai var izmantot tikai speciālās diedzēšanai paredzētās vai arī bioloģiskās sēklas!