Raidījuma skanēšanas laikā varat sazināties, zvanot uz tālruņa numuriem 67222888, 67225599, kā arī aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.
Veģetārs ēdiens - termins, kas gaļēdājiem liek pavīpsnāt. Bet vai tiešām sabiedrības daļai, kas uzturā lieto dzīvnieku izcelsmes pārtiku, nevar atrast kādu piemērotu veģetāra ēdiena recepti? Raidījumā skaidrojamm, kas ir veselīgs veģetārs ēdiens, un galvenais, lai tas būtu arī garšīgs un sātīgs.
Raidījuma viesi veģetārās pavārmākslas skolotāja Dita Lase un veģetārietis, restorāna City Wok viens no īpašniekiem Jānis Štraubergs.
Produkti nav ne labi, ne slikti – slikta ir produktu vienveidība.
Veģetārais uzturs nav tikai dārzeņi – tas ir arī graudaugi, rieksti, pākšaugi, olas un piena produkti, saka Dita Lase.
Graudaugi sader kopā ar pākšaugiem. Ja nelietojam piena produktus, brīvāk jāiekļauj uzturā augu eļļas.
Veģetārais uzturs ir krāsains, apgalvo Jānis Štraubergs. Daudzveidībai jābūt arī sajūtās – krāsas, garšas, smaržas.
Vajag arī pareizi gatavot. No graudaugiem var vārīt ne tikai putras. Graudi savienojumā ar pākšaugiem dod visas nepieciešamās aminoskābes. Pamatēdienu vajag gatavot sātīgu, piemēram, baklažānu sacepumu, zirņu kotletes. Ir "gaļas sāta sajūta", jo gaļu organisms to pārstrādā ilgi. Tas ir pieraduma jautājums, veģetāriešiem nav nepieciešams "klucis kuņģī", lai justos paēdis.
Ieteikumi: dārzeņu buljons, karija pulveris, lēcas un apelsīnu daiviņas – iznāk garšīga lēcu zupa.
Vokpannā liek sagrieztus dārzeņus - sviesta pupiņas, baklažānus, spinātu lapas un sēnes – un ātri apcep, pievieno rīsus vai nūdeles, pievieno kokosriekstu pienu.
Pupiņas ļoti labi sader ar selerijām.
Ieteikt
Latvijas Radio aicina izteikt savu viedokli par raidījumā dzirdēto un atbalsta diskusijas klausītāju starpā, tomēr patur tiesības dzēst komentārus, kas pārkāpj cieņpilnas attieksmes un ētiskas rīcības robežas.
Pievienot komentāru
Pievienot atbildi
Lai komentētu, ienāc arī ar savu draugiem.lv, Facebook vai X profilu!
Draugiem.lv Facebook X