"Piparmētras, kliņģerītes, liepziedi - mājās jābūt garšīgām tējām, veselīgas būs tāpat," raidījumā Kā labāk dzīvot atzīst zemnieku saimniecības "Kurmīši' saimnieks Ivars Ģeiba.

Sertificēta farmaceite Dace Marcinkēviča piebilst, ka tējām vēl var pievienot kaltētas vai saldētas ogas – upenes, avenes, cidonijas.

Vienu tēju nevajadzētu lietot ilgāk kā divas, trīs nedēļas.

Speciālistu padomi par zāļu tēju ievākšanu.

Piparmētra jāvāc rīta pusē, lai augā ir vairāk ēteriskās eļļas, bet. lai nav rīta rasa. Tad arī augs labāk izžūst.

Žāvēšanai jābūt pareizai temperatūrai – ne pārāk augsta, ne zema. Piemēram, piparmētras lapām jābūt gaiši zaļām pēc žāvēšanas, ne brūnganām un katrā ziņā bez pelējuma aromāta.

Nežāvējiet tējas uz žurnāliem un avīzēm, tējā ievilksies arī tipogrāfijas krāsa!

No kilograma ievākto augu sanāk ap 200 g tējas. Tas ir krietns daudzums.

Pašiem mājās labāk vākt un žāvēt augus, kas ātri žūst - tās pašas piparmētras, arī liepziedus, kumelītes un vīgriezes.

Dažādu augu maisījumus labāk iegādāties aptiekā, tad tie būs sagatavoti pareizās proporcijās.

Latvijā augi ar nomierinošu un spēcinošu efektu, melnā un zaļā tēja ir ar tonizējošu efektu. Bet arī zaļo tēju nevajadzētu dzert nepārtraukti. Ieteicams mainīt.

Pirtī gara uzmešanai ļoti laba ir raudene, arī vērmele. Jāņem vērā, kādu efektu vēlas – tonizējošu vai vairāk nomierinošu. Pēc pirts laba piparmētru, kumelīšu tēja, klāt vēl pieliekot cidonijas.