Latvijā ar vien mazāk ēdam Latvijā izaudzēto, bet ar vien vairāk ievesto produkciju, norāda Latvijas lauku konsultāciju un izglītības centrs. Līdzīga aina varētu būt arī izglītības iestādēs, tāpēc jādomā par ēdināšanas sistēmas maiņu.

"Viss tas ir ļoti superīgi, ir tikai viens maziņš ''bet''. Kas par to visu samaksās? Jo

skaidrs, ka tas importa cīsiņš būs vienu kārtu lētāks nekā tas, kas te uz vietas saražots. Un tas ir tāds izaicinājums.

Mēs jau šodien saskaramies ar to, ka ēdinātāji praktiski katru ceturksni ir pie mūsu durvīm un stāsta, ka par tām cenām, ko pagājušajā gadā ir nosolījuši, vairs nav gatavi vārīt pusdienas," situāciju savā novadā skaidro Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Madars Lasmanis (Latvijas attīstībai).

"Mēs sakām, ka jāmaina sistēma, bet es domāju, ka mums nav nekādas sitēmas īstenībā,

mums ir tāds diezgan liels haoss valstī," secina zemkopības ministrs Didzis Šmits (AS)

Ko un kā darīt, lai bērniem skolās pusdienās būtu vairāk vietējie un bioloģiskie produkti, kā izsekot tam, ka vietējais ražojums tik tiešām nonāk uz šķīvja, par to plašāk pētījušas Elīna Lapiņa un Sandra Leitāne, ReTV.