Piedāvājam jums pavadīt gada pēdējo mēnesi, klausoties un lasot labu literatūru! Šonedēļ pie mums programmā Labrīt un raidījumā Kultūras Rondo sākam audio ciklu ar raidījuma "Cienījamie lasītāji. Etīdes par literatūru" veidotājiem - dzejnieku Tomu Treibergu un rakstnieku Svenu Kuzminu. Tas ir raidījums, kurā abi dodas uz bibliotēkām un runā par grāmatām, kuras tur atraduši.

Šodien „Cienījamo lasītāju” svētku izlasē par Hermaņa Mārģera Majevska pirmo dzejas krājumu "Atvadīšanās no upes" un iepazīstināsim klausītājus arī ar šī, visnotaļ, unikālā autora dzejas rindām.

Hermanis Marģers Majevskis (1951.-2001.) latviešu literatūras vēsturē ir palicis kā kluss, nemanāms, taču ārkārtīgi izsmalcināts un intelektuāls dzejnieks, kuram valodas izjūtas un redzesloka plašuma ziņā joprojām grūti atrast līdzīgu. Iespējams, šīs savdabības un metafiziskuma dēļ Majevska dzeja brīžiem nepelnīti pazuda klasiķu un laikabiedru darbu ēnā. Taču arī mūsdienās tā izklausās tieši tikpat spēcīgi – ja ne vēl spēcīgāk.