Dailes teātrī šovakar jau 23.reizi pasniegs balvas „Zelta mikrofons”. Par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikas attīstībā suminās komponistu Mārtiņu Braunu. Balvas par izcilākajiem aizvadītā gada mūzikas ierakstiem savukārt pasniegs 16 nominācijās. Nomināciju skaita ziņā šoreiz līderi ir grupa „Instrumenti” ar septiņām nominācijām, kam seko grupa „Prāta Vētra” ar sešām nominācijām. Bet katram pa četrām nominācijām ir grupai „The Sound Poets”, Donam un Ozolam.

Balvu pretendentu sarakstā galvenokārt dominē populāri vārdi, bet viena kategorija, kā allaž, veltīta jaunajiem pieteikumiem, un tā ir „Debija”. Šoreiz kategorijā gana interesants un daudzveidīgs piedāvājums.

Viens no žūrijas pārstāvjiem Sandris Vanzovičs „Debiju” dēvē par viskaujinieciskāko kategoriju. Lai izvērtētu, kuri pieteikumi atbilst šai kategorijai, parasti tiekot izcīnītas karstas cīņas. Arī šoreiz vairāki albumi izslēgti kā neatbilstoši, kamēr citu iekļūšana debijas kategorijā vēl joprojām raisa diskusijas – uzskata Sandris Vanzovičs.

No 20 par nolikumam atbilstošajiem atzītajiem “Debijas” balvai izvirzīti pieci, žanru ziņā daudzveidīgi albumi. To autori ir drīmpopa grupa „Polifauna”, pasaules mūzikas apvienība „Kanisaifa”, parodijas stilā muzicējošā grupa „Pirmais kurss”, kā arī dziedātāja Mur jeb Madara Murņikova un ģitārists Gints Smukais.