Latvijā radīts jauns augu valsts produkts – fermentēts zaļo griķu dzēriens, kas ir līdzīgs kefīram un tiek ražots no Latvijā audzētiem bioloģiskajiem griķiem. Uzņēmums “Fermentful” izveidots pirms četriem gadiem un vairāk nekā gadu ilgusi receptūras un ražošanas tehnoloģijas izstrāde, kas visu laiku tiek uzlabota un papildināta. Griķu kefīru var nopirkt mūsu mazumtirdzniecības veikalu tīklos, bet jau martā uzņēmums uzsāks eksportu uz Austriju. 

Ar uzņēmuma “Fermentful” īpašnieci Andu Penku tiekamies nelielajā ražotnē, kur atrodas gan fermentācijas tvertne, gan iekārta zaļo griķu dzēriena automātiskai pildīšanai.

Sadarbībā ar Jelgavas Biozinātņu un tehnoloģijas universitātes zinātniekiem no zaļajiem griķiem radīts kefīrveidīgs krēmveida dzēriens ar nedaudz skābenu garšu, kura fermentācija turpinās arī pēc iepildīšanas pudelītēs.

Uzņēmumā “Fermentful” izstrādāti jauni produkti – griķu dzēriens ar vaniļas garšu un fermentēts proteīna dzēriens.

Jau šobrīd Latvijā radītos dzērienu var nopirkt Baltijas tirgū, bet marta otrajā pusē fermentēto griķu dzērienu varēs nopirkt arī 144 veikalos Austrijā.

Šobrīd “Fermentful” strādā pieci darbinieki, un uzņēmuma īpašniece Anda Penka stāsta, ka piedalās dažādās izstādēs, akcelerācijas projektos un starptautiskās konferencēs, izmanto LIAA atbalstu. Anda saka – svarīgi ir redzēt sava darba augļus.

Uzņēmums “Fermentful” četru gadu laikā no privātajiem investoriem piesaistījis 250 000 eiro.