Latvijā pēdējo divdesmit gadu laikā samazinājies gan apkurināmo, gan neapsildāmo siltumnīcu platību skaits. Dārzkopji norāda – nākas konkurēt ar importa preci un zemākām cenām. Lai arī vietējā prece ir nedaudz dārgāka, daudzi iedzīvotāji dod priekšroku pašu mājās audzētām puķēm, gurķiem un tomātiem. Plaukst arī dārzeņu un puķu audzēšana nelielās piemājas saimniecībās.

„Uz pusēm ir saimniecībā. Dārzeņi ir 3 ha apkurināmā platība un puķēm ir hektārs. Un neapkurināmā vēl ir ārā izvietošanas mājas, tur platības ir diezgan palielas. Puķes mēs audzējam visu sezonu. Puķes mēs audzējam cauru sezonu. Pašreiz ir pavasaris, ir atraitnīšu laiks, prīmulas, visa veida sīpolpuķes. Tad nāk vasara, tad nāk visa veida vasaras puķes, tad nāk rudens, ir krizantēmu laiks, ir puansetijas, tad atkal atgriežamies janvārī, pavasarī. Un februāra beigās stādījām dārzeņu platības.”

Tā saka Cēsu zemnieku saimniecības „Kliģeni” siltumnīcu vadītāja Inese Raubiško-Reķe, mudinot apskatīt arī dārzeņu siltumnīcas. Tur jau tiek novākta pirmo gurķu raža, bet blakus siltumnīcās briest tomāti, kuru pirmā raža gaidāma ap Lieldienām.

„Kliģeni” bija tā saimniecība, kas pirms vairākiem gadiem ieguldīja ievērojamas investīcijas jaunās siltumnīcās un iekārtu modernizācijā un risks ir attaisnojies. Saimniecībā sezonā nodarbināti vairāk nekā 100 strādājošo, sezonas laikā tiek izaudzēts vairāk nekā 500 tonnu gurķu un ap 1000 t tomātu. Raubiško – Reķe stāsta, ka sezona sākusies darbīgi, tomēr redzams, ka tirgū ir daudz importa preču: