Dārzkopības institūta zinātnieki vērienīgā pētījumā atklājuši, ka asinszāle var kalpot kā daudzsološs E vitamīna ieguves avots. Tas savukārt rada iespējas vietējai farmācijas un lauksaimniecības industrijai, jo patlaban E vitamīnu pamatā iegūst no tādām izejvielām, kuras Latvijas apstākļos izaudzēt būtu sarežģīti.

Trīs gadus, audzējot asinszāles ap hektāru lielā platībā, pētnieki arī izpētījuši efektīvākos un "zaļākos" veidus, kā izaudzēt šos augus un iegūt no tiem E vitamīna savienojumus.

"No sēkliņām mēs sākam audzēt [asinszāles], sākumā šādos podiņos saaug augi un tad mēs izpiķējam pa vienam stādiņam. Savukārt šeit mums ir dzirnavas, kurās mēs varam iegūt ļoti smalku pulverīti, mēs samaļam šo augu materiālu. Tad uztaisām ekstrakciju, mums te ir ultraskaņas vanniņa, jo ar ultraskaņas palīdzību šīs vielas var efektīvāk ekstrahēt."

Dārzkopības institūta zinātniskā asistente Elise Sipeniece Bioķīmijas laboratorijā rāda pētījumā izaudzētu un īpaši izkaltētu asinszāļu augu pulveri no kura pētnieki cenšas ekstrahēt jeb iegūt E vitamīna savienojumus. Pētniece atzīst, lai sagatavotu pētāmo materiālu, nācies veikt teju juveliera darbu, no augiem atdalot ziedus, ziedlapas, kātus un pumpurus, lai izpētītu, kā šīs vielas akumulējas visās auga daļās.

Institūta pētnieki eksperimenta laukā Dobelē audzēja ap 40 asinszāļu ģints sugas, lai noteiktu tās, kuros ir augstākā E vitamīna koncentrācija.