Uzņēmums “Plūkt” Madonas novada Praulienas pagastā darbojas jau astoņus gadus un 20 dažādu veidu tējas eksportē uz 24 pasaules valstīm. 70 % augu ar rokām tiek savākti bioloģiskajās pļavās, bet piparmētras, kliņģerītes un kumelītes tiek audzētas dārzā. Šovasar tirgū laists jauns produkts – ugunspuķes matchas tējas pulveris.
Uzņēmumā strādā pieci darbinieki, astoņu gadu laikā investīcijās piesaistīti 60 000 eiro, bet apgrozījums pērn bija 160 000 eiro. Tā radītās tējas var nopirkt Āgenskalna tirgū un tur arī tiekamies ar uzņēmuma līdzdibinātāju un zīmola vadītāju Māru Lieplapu un, protams, nogaršojam jauno produktu – ugunspuķes matchu.
Māra stāsta, ka uzņēmuma ražotnē Madonas novada Praulienas pagastā īstenoti pieci projekti.
„Mēs esam iegādājušies trīs iekārtas piramīdas maisiņu ražošanai, mūsu maisiņi ir kompostējami. Tas mūs ierindo starp 5 % tējas ražotāju pasaulē, kuriem ir maisiņi bez plastmasas.
Un tad mums ir arī žāvēšanas skapis, kurā mēs veicam fermentēšanu ugunspuķes tējai. Tādā veidā mēs iegūstam melnās tējas alternatīvu un mums ir arī dzirnaviņas iegādātas matcha projektam. Tās gan mēs vēl testējam, jo meklējam tādu labāko malumu priekš mūsu produkta. Domājam arī par pakošanas līniju beramajām tējām.”
Uzņēmums eksportē 80 % tēju uz 24 pasaules valstīm, šogad uzsākts eksports uz vēl divām valstīm – Albāniju un Dienvidkoreju.
„Kurš tad šobrīd ir lielākais eksporta tirgus? Šobrīd tā būtu Dienvidkoreja un joprojām Amerikas Savienotās Valstis.
Un tomēr mazs uzņēmums – pieci darbinieki un 24 eksporta valstis –, tas izklausās tā cienījami! Jā, paši ļoti lepojamies, esam ļoti priecīgi un mums prieks arī, ka pie mums brauc ārvalstu žurnālisti.
Tas nozīmē, ka tomēr mēs esam uzlikuši Latvijas vai Ziemeļeiropas tējas kultūru uz kartes.”
Šovasar tirgū parādījusies Madonas uzņēmumā radītā ugunspuķes matcha.
„Lai mūsdienu patērētājs gribētu vairāk uzturā lietot augu tējas, mums ir jābūt ļoti radošam. Pagājušajā gadā bijām Japānā, Korejā un mēs ļoti daudz gājām uz matcha ceremonijām. Mēs redzējām, ka pieprasījums aug pasaulē, mums šķita, ka tagad būtu īstais laiks radīt kaut ko, kas varētu būt tāds jautrs pagrieziens mūsu Latvijas ugunspuķei, kuru var likt latēs, lietot kulinārijā, spēlēties ar to koši zaļo krāsu.”
Latvijā ievāktās tējas ir arī ļoti veselīgas. Kā stāsta Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes pārtikas zinātnes doktore Ilze Laukalēja-Broka, tējā ir daudz antioksidantu, C vitamīna, minerālvielas, pektīni, tanīni un citi.
Uzņēmuma „Plūkt” līdzdibinātāja Māra Lieplapa stāsta, ka pēc Latvijā ražotām tējām ir pieprasījums pasaulē, bet ražošanu ierobežo dabisko pļavu samazināšanās.
Ieteikt
Latvijas Radio aicina izteikt savu viedokli par raidījumā dzirdēto un atbalsta diskusijas klausītāju starpā, tomēr patur tiesības dzēst komentārus, kas pārkāpj cieņpilnas attieksmes un ētiskas rīcības robežas.
Pievienot komentāru
Pievienot atbildi
Lai komentētu, ienāc arī ar savu draugiem.lv, Facebook vai X profilu!
Draugiem.lv Facebook X